ŽERBO KOCKE Očaravajući mađarski kolač sa dugom istorijom, prhkim korama i džemom

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Čuveni kolač ime je dobio po istoimenoj poslastičarnici koja se nalazi na trgu Vorošmarti u Budimpešti.

žerbo kocke
Shutterstock

Potrebno je

  • 30 g kvasca
  • 200 g margarina
  • 400 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 200 g oraha za fil
  • 180 g šećera za fil
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g marmelade ili džema
  • 100 g čokolada za glazuru
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Margarin razmrvite u brašnu, pa dodajte šećer, jaje i kvasac razmrvljen u toplom mleku. Umesite testo pa ga podelite na 3 dela i pustite da naraste oko pola sata. Zatim ga razvijte u 3 lista prema veličini pleha. Prvu koru stavite u podmazan pleh, pa premažite marmeladom. Pomešajte orahe sa šećerima,  pa preko marmelade pospite polovinu. Nanesite drugu koru, premažite marmeladom pa pospite drugom polovinom. Na kraju, preklopite trećom korom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem na pari.  Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Pospite mlevenim orasima. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading