NEMOJTE DA KORISTITE ISTU DASKU ZA SEČENJE ZA OVE 2 NAMIRNICE Rizikujete zarazu od ove bolesti
Pored toga što kuhinjski pribor treba da bude čist, potrebno je da povedete računa i o tome koje namirnice ne treba da mešate.
Izazivači crevnih infekcija kao što je salmonela iz svežih jaja i piletine i ešerihija koli iz svežeg mesa, mogu da se izbegnu, smatra prim. dr. Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine. Trovanje izaziva grčeve u stomaku, povaćanje i dijareju.
Da biste ovo izbegli najbolje je da ne sečete zajedno povrće i piletinu, na istoj dasci.
- Sve to može da se izbegne. Bilo bi odlično da imate dve daske za sečenje - jedna za meso, a druga za povrće. Ako to nije slučaj, prvo iseckajte meso, potom dobro operite dasku i noževe toplom vodom i deterdžentom, pa tek onda iseckajte povrće. Tako ćete izbeći da sokovi iz mesa, koji su ostali po dasci i noževima, “zagade” povrće za salatu i kuvanje. Što se tiče povrća, dobro ga operite. Na taj način skinućete ostatke zemlje, eventualno jaja nekih parazita i ostale mikroorganizme. To je sve vrlo jednostavno, a izbeći ćete kontaminaciju svih namirnica mikroorganizmima - objašnjava dr Dimitrijević.
Možda vas zanima:
DODAJTE OVU NAMIRNICU U TESTO NARAŠĆE KAO LUDO Korisni trikovi za najbolje pecivo
Jednostavni, a korisni trikovi.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
DODAJTE OVU NAMIRNICU U TESTO NARAŠĆE KAO LUDO Korisni trikovi za najbolje pecivo
Jednostavni, a korisni trikovi.
PILEĆI GULAŠ Idealno jelo za hladne tmurne dane, a puno vitamina i minerala
Sočan spoj povrća sa mesom, za prave gurmane.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
JAPANSKE PALAČINKE Vazdušaste kao oblak, napravite ih za doručak, biće savršene i za večeru
Potrebno je samo par sastojaka i malo vremena, a biće ukusne kao da ste se trudili satima.
Komentari (0)