NAJLEPŠE OD PEČURAKA Od sočnog potaža do glavnog jela, za ručak koji se pamti

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Potaž, slani rolat, neodoljiva pasta ili punjene pečurke, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

punjene pečurke
Shutterstock

Potaž od pečuraka
Sastojci:

  • 500 g svežih pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 l povrtnog bujona
  • maslinovo ulje
  • so i biber
  • pavlaka za kuvanje (po želji)

Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk, dodajte iseckane pečurke i pržite nekoliko minuta. Dodajte oljuštene i na kockice isečenekrompire, a zatim povrtni bujon. Kuvajte dok krompir ne omekša, pa sve sjedinite štapnim mikserom. Posolite, pobiberite i po želji dodajte pavlaku.

Slani rolat sa pečurkama
Sastojci:

  • 300 g pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g kisele pavlake
  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • so, biber i začin po želji

Priprema: 
Na ulju propržite seckani luk i pečurke, pa ih ostavite da se ohlade. Umutite jaja, dodajte pavlaku, brašno, so, biber i sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte ohlađene pečurke i sve sjedinite. Izlijte smesu u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Fungi pasta
Sastojci:

  • 300 g paste (po izboru)
  • 300 g pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake
  • maslinovo ulje
  • so i biber
  • parmezan (po želji)

Priprema:
Kuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju. Na maslinovom ulju propržite seckani beli luk i pečurke. Dodajte pavlaku, posolite i pobiberite, pa kuvajte dok se sos ne zgusne. Uključite pastu u sos i sve dobro promešajte. Poslužite s parmezanom.

Punjene pečurke
Sastojci:

  • 12 velikih pečuraka
  • 100 g krem sira
  • 50 g rendanog sira
  • 50 g hleba (mrvica)
  • so i biber
  • peršun za dekoraciju

Priprema:
Pečurke očistite i odstranite stabljike. U posudi pomešajte krem sir, rendani sir, mrvicu hleba, so i biber. Napunite svaku pečurku smesom. Poređajte ih u pleh i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Dekorišite seckanim peršunom pre serviranja.

Komentari (0)

Loading