DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi
Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.
Potrebno je
- 3 kg šipka
- 6 kg šećera
- vode, po potrebi
Priprema:
Naberite šipak, pa ga isperite u nekoliko voda, i ostavite da se osuši i omekša. Nakon par dana, kad je odstojao, možete da krenete sa pravljenjem džema. U lonac stavite šipak pa nalijte vodom, a zatim kuvajte, sve dok ne omekša. Procedite kroz gušće sito pa pustite da se prohladi. Po malo smese uzimajte pa ubacujte opet u sito. Nalijte vodu i isperite smesu iznad lonca. Posle svakog pasiranja, isperite sito od dlačica. Ponavljajte postupak nekoliko puta. Procedite smesu kroz gazu pa sipajte u šerpu i kuvajte jedan sat, uz mešanje, dok ne ispari višak vode. Zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate, uz mešanje, još sat vremena. Provucite kašiku kroz džem, pa ako ostane putanja, znači da je kuvan. Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu, da se lepo uhvati korica. Sledećeg dana poklopite i čuvajte u ostavi.
Možda vas zanima:
DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM Priprema je jednostavna, a ukus rajski
Mažite samostalno na hleb ili dodajte omiljenom desertu.
DŽEM OD SMOKAVA BUDI SVA ČULA Savršen za krofne i palačinke, poćiće vam voda na usta
Savršenog mirisa i ukusa, pravićete stalno.
BRZI DŽEM OD KAJSIJA RAJ ZA NEPCA Savršen za palačinke i krofne, a treba vam samo dva sastojka
Samostalno mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.
DŽEM OD KAJSIJA OD SAMO 2 SASTOJKA Isti je kao onaj iz bakine kuhinje, svaki zalogaj budi nostalgiju na detinjstvo
Mažite na hleb ili dodajte omiljenom desertu.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)