DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.

džem od šipka
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 kg šipka
  • 6 kg šećera
  • vode, po potrebi

Priprema: 

Naberite šipak, pa ga isperite u nekoliko voda, i ostavite da se osuši i omekša. Nakon par dana, kad je odstojao, možete da krenete sa pravljenjem džema. U lonac stavite šipak pa nalijte vodom, a zatim kuvajte, sve dok ne omekša. Procedite kroz gušće sito pa pustite da se prohladi. Po malo smese uzimajte pa ubacujte opet u sito. Nalijte vodu i isperite smesu iznad lonca. Posle svakog pasiranja, isperite sito od dlačica. Ponavljajte postupak nekoliko puta. Procedite smesu kroz gazu pa sipajte u šerpu i kuvajte jedan sat, uz mešanje, dok ne ispari višak vode. Zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate, uz mešanje, još sat vremena. Provucite kašiku kroz džem, pa ako ostane putanja, znači da je kuvan. Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu, da se lepo uhvati korica. Sledećeg dana poklopite i čuvajte u ostavi. 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading