DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi
Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.
Potrebno je
- 3 kg šipka
- 6 kg šećera
- vode, po potrebi
Priprema:
Naberite šipak, pa ga isperite u nekoliko voda, i ostavite da se osuši i omekša. Nakon par dana, kad je odstojao, možete da krenete sa pravljenjem džema. U lonac stavite šipak pa nalijte vodom, a zatim kuvajte, sve dok ne omekša. Procedite kroz gušće sito pa pustite da se prohladi. Po malo smese uzimajte pa ubacujte opet u sito. Nalijte vodu i isperite smesu iznad lonca. Posle svakog pasiranja, isperite sito od dlačica. Ponavljajte postupak nekoliko puta. Procedite smesu kroz gazu pa sipajte u šerpu i kuvajte jedan sat, uz mešanje, dok ne ispari višak vode. Zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate, uz mešanje, još sat vremena. Provucite kašiku kroz džem, pa ako ostane putanja, znači da je kuvan. Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu, da se lepo uhvati korica. Sledećeg dana poklopite i čuvajte u ostavi.
Možda vas zanima:
DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM Priprema je jednostavna, a ukus rajski
Mažite samostalno na hleb ili dodajte omiljenom desertu.
DŽEM OD SMOKAVA BUDI SVA ČULA Savršen za krofne i palačinke, poćiće vam voda na usta
Savršenog mirisa i ukusa, pravićete stalno.
BRZI DŽEM OD KAJSIJA RAJ ZA NEPCA Savršen za palačinke i krofne, a treba vam samo dva sastojka
Samostalno mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.
DŽEM OD KAJSIJA OD SAMO 2 SASTOJKA Isti je kao onaj iz bakine kuhinje, svaki zalogaj budi nostalgiju na detinjstvo
Mažite na hleb ili dodajte omiljenom desertu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)