DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi
Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.

Potrebno je
Možda vas zanima:

DŽEM OD KRUŠAKA I VANILE Mirisni namaz kao izmišljen za jesen, koji pomera granice dobrog ukusa
Aroma vanile daje poseban šmek.

AKO JE DŽEM SUVIŠE REDAK URADITE OVO 5 korisnih načina kako da se odmah zgusne, bićete oduševljeni
Ako omiljeni namaz nije ispao kako treba, primenite ove jednostavne trikove i lako rešite problem.

DŽEM OD DINJA S ĐUMBIROM U neverovatnom spoju ukusa, za najbolji početak dana
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.

DŽEM OD ŠLJIVA S ČOKOLADOM Klasik bez premca po receptu bez mane, za prave sladokusce
Dodajte kao prilog omiljenom desertu ili mažite na hleb, bićete oduševljeni koliko je ukusan.
- 3 kg šipka
- 6 kg šećera
- vode, po potrebi
Priprema:
Naberite šipak, pa ga isperite u nekoliko voda, i ostavite da se osuši i omekša. Nakon par dana, kad je odstojao, možete da krenete sa pravljenjem džema. U lonac stavite šipak pa nalijte vodom, a zatim kuvajte, sve dok ne omekša. Procedite kroz gušće sito pa pustite da se prohladi. Po malo smese uzimajte pa ubacujte opet u sito. Nalijte vodu i isperite smesu iznad lonca. Posle svakog pasiranja, isperite sito od dlačica. Ponavljajte postupak nekoliko puta. Procedite smesu kroz gazu pa sipajte u šerpu i kuvajte jedan sat, uz mešanje, dok ne ispari višak vode. Zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate, uz mešanje, još sat vremena. Provucite kašiku kroz džem, pa ako ostane putanja, znači da je kuvan. Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu, da se lepo uhvati korica. Sledećeg dana poklopite i čuvajte u ostavi.

VELIKI POŽAR U SATRAČKOM DOMU U HANOVERU: Više od 50 ljudi povreeđeno

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

VELIKA BRUKA KOJA JE UZDRMALA REGION Šampion Crne Gore promenio grb u boje Albanije, ali ni to nije sve (FOTO)

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

Na današnji dan "rođen" je Majkl Džordan VIDEO

ŠON KINGSTONU PRETI 20 GODINA ZATVORA: Učestvovao u prevari sa televizorom od milion dolara

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

VLAHOVIĆ ASISTENT U POBEDI JUVENUTSA: Igor Tudor debitova trijumfom na klupi "stare dame"

SOČNA PROJA ZA SAVRŠEN VIKEND Po receptu pevačice Vesne Đogani , biće nikad ukusnija
Pevačica Vesna Đogani veliki je ljubitelj italijanskih, ali i domaćih jela. Iako tvrdi da je njen suprug Đole pravi majstor u kuhinji, svi koji su probali ovu proju tvrde da nema bolje. Ako je sudeći po Vesninoj liniji, rekli bismo i da ne goji.

POSNE PIHTIJE Od oslića, a ukusne i sočne, nećete moći da prestanete da ih jedete
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

SLASNE POGAČICE SA ČVARCIMA Savršene za doručak ili večeru, najbolje služite uz jogurt
Slasne i ukusne, još bolje od onih iz pekare.

ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica koja je dobila ime po grofu
Savršena za sve svečane prilike.

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Komentari (0)