DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi
Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.
Potrebno je
- 3 kg šipka
- 6 kg šećera
- vode, po potrebi
Priprema:
Naberite šipak, pa ga isperite u nekoliko voda, i ostavite da se osuši i omekša. Nakon par dana, kad je odstojao, možete da krenete sa pravljenjem džema. U lonac stavite šipak pa nalijte vodom, a zatim kuvajte, sve dok ne omekša. Procedite kroz gušće sito pa pustite da se prohladi. Po malo smese uzimajte pa ubacujte opet u sito. Nalijte vodu i isperite smesu iznad lonca. Posle svakog pasiranja, isperite sito od dlačica. Ponavljajte postupak nekoliko puta. Procedite smesu kroz gazu pa sipajte u šerpu i kuvajte jedan sat, uz mešanje, dok ne ispari višak vode. Zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate, uz mešanje, još sat vremena. Provucite kašiku kroz džem, pa ako ostane putanja, znači da je kuvan. Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu, da se lepo uhvati korica. Sledećeg dana poklopite i čuvajte u ostavi.
Možda vas zanima:
DŽEM OD KRUŠAKA I VANILE Mirisni namaz kao izmišljen za jesen, koji pomera granice dobrog ukusa
Aroma vanile daje poseban šmek.
AKO JE DŽEM SUVIŠE REDAK URADITE OVO 5 korisnih načina kako da se odmah zgusne, bićete oduševljeni
Ako omiljeni namaz nije ispao kako treba, primenite ove jednostavne trikove i lako rešite problem.
DŽEM OD DINJA S ĐUMBIROM U neverovatnom spoju ukusa, za najbolji početak dana
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.
DŽEM OD ŠLJIVA S ČOKOLADOM Klasik bez premca po receptu bez mane, za prave sladokusce
Dodajte kao prilog omiljenom desertu ili mažite na hleb, bićete oduševljeni koliko je ukusan.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
POSNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje nikoga neće ostaviti ravnoduđnim, a nimalo ne zaostaje za originalom
Savršeno se slažu sa kafom ili čajem, a mogu da se jedu i u danima posta.
TAHINI Kremasti prilog koji se slaže sa brojnim namirnicama, a može da se jede i samostalno sa hlebom
Pasta od mlevenog susama, bogate kremaste teksture.
KOH OD 4 JAJETA Sočni desert koji osvežava u trenu, san snova, a pravi se lako
Neodoljivi kolač nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO ZA ARANĐELOVDAN U savršenom spoju tradicionalnog i modernog
Pravoslavni vernici sutra, 21. novembra proslavljaju veliki hrišćanski praznik Sabor sv.arhangela Mihajla -Aranđelovdan.
Komentari (0)