DŽEM OD ŠLJIVA S ČOKOLADOM Klasik bez premca po receptu bez mane, za prave sladokusce
Dodajte kao prilog omiljenom desertu ili mažite na hleb, bićete oduševljeni koliko je ukusan.
Potrebno je
- 1 kg šljiva
- 500 g šećera
- 1 limun (sok)
- 100 g crne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
Priprema:
Operite šljive, uklonite koštice i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova. Stavite šljive u veliku šerpu, pospite šećerom i dodajte limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se šljive ne raspadnu i smesa ne počne da se zgušnjava, što traje oko 30-40 minuta. Kada džem počne da se zgušnjava, dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s džemom.
Pakovanje: Vruć džem sipajte u sterilizovane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum.
Možda vas zanima:
DŽEM OD KRUŠAKA I VANILE Mirisni namaz kao izmišljen za jesen, koji pomera granice dobrog ukusa
Aroma vanile daje poseban šmek.
DŽEM OD ŠIPKA PO STAROM BAKINOM RECEPTU Bio je omiljen u staroj Jugoslaviji, a sada se retko pravi
Bilo da ga mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog, bićete oduševljeni ukusom.
AKO JE DŽEM SUVIŠE REDAK URADITE OVO 5 korisnih načina kako da se odmah zgusne, bićete oduševljeni
Ako omiljeni namaz nije ispao kako treba, primenite ove jednostavne trikove i lako rešite problem.
DŽEM OD DINJA S ĐUMBIROM U neverovatnom spoju ukusa, za najbolji početak dana
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
DOMAĆE VANILICE Prave se uz pomoć jednog važnog sastojka, a najbolje su kad odstoje!
Bake su govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima
Komentari (0)