DŽEM OD ŠLJIVA S ČOKOLADOM Klasik bez premca po receptu bez mane, za prave sladokusce
Dodajte kao prilog omiljenom desertu ili mažite na hleb, bićete oduševljeni koliko je ukusan.
Potrebno je
- 1 kg šljiva
- 500 g šećera
- 1 limun (sok)
- 100 g crne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
Priprema:
Operite šljive, uklonite koštice i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova. Stavite šljive u veliku šerpu, pospite šećerom i dodajte limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se šljive ne raspadnu i smesa ne počne da se zgušnjava, što traje oko 30-40 minuta. Kada džem počne da se zgušnjava, dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s džemom.
Pakovanje: Vruć džem sipajte u sterilizovane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)