ŠAH TORTA ZA SVETU PETKU Zaboravljena poslastica po baka Desinom receptu koju će zbog izgleda deca obožavati
Torta koja je nekada bila obavezan deo svih slavlja, a danas je totalno zaboravljena.

Potrebno je
Možda vas zanima:

BOEM TORTA Jedini recept koji trebate da znate za raskošnu poslasticu
Kremasta i sočna, za svaku svečanu priliku.

BELA TORTA SA MALINAMA Prepuna je fila i bogatog ukusa, za sve svečanosti
Kremasta poslastica kao osmišljena za proleće.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

TORTA SA ZELENIM ČAJEM Drugačija i posebna, a savršena za sve svečane prilike
Oduševiće i one izbirljive.
- 13 jaja
- 380 g šećera
- 160 g čokolade
- 40 g badema
- 150 g brašna
- 1 limun
- 4 kašike mleka
- 1 kašika vanile
- 180 g maslaca
Priprema
Za žutu koru:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. 6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Pecite koru pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presecite je vodoravno na dva dela.
Za tamnu koru:
3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešajte sneg od 3 belanceta. Pecite koru pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, u plehu, iste veličine kao i za žuti deo. Ohladite tortu i presecite je na dva dela vodoravno.
Za fil:
4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano mešajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Penasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadevajte tortu.
Sastavljanje torte:
Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cele, a ostala dva lista (žuti i crni) isecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje ređajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog testa, tako da cela površina dobije izgled šahovske table.Kada svi kvadrati budu poređani ponovo premažite kremom pa poklopite sa crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom. Bon appetit!

POSNA PAŠTETA OD CRVENOG SOČIVA Gotova za 20 minuta, a neponovljivog ukusa
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom jelu.

BOEM TORTA Jedini recept koji trebate da znate za raskošnu poslasticu
Kremasta i sočna, za svaku svečanu priliku.

NJOKE SA SLANINOM Gurmanski specijalitet po receptu italijanske bake
Slasne i sočne, bićete raspamećeni.

NEODOLJIVI SUFLE OD LIMUNA U savršenom slatko-kiselkastom spoju, topi se u ustima
Kremast i osvežavajući desert, pravićete stalno.

POSNI PIRE OD GRAŠKA Jednostavni specijalitet koji super ide uz brojna jela
Kremasti i lagan, po receptu bez mane.
Komentari (0)