DOMAĆI HLEB Umesto mešenja treba samo varjača, a biće svež i nekoliko dana

Izvor: Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Zamirisaće cela kuća, najbolje ga služite vrućeg uz prilog po želji.

domaći hleb
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

  • 500 g brašna (tip 400)
  • 400 ml mlake vode
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • malo ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 250 stepeni. U posudu sipajte polovinu brašna. Dodaje kvasac, so, šećer i mlaku vodu. Varjačom mešajte dok smesa ne postane kompaktna,a grudvice se izgube. Polako dodajte i ostatak brašna, sve dok smesa ne postane glatka. Ostavite testo oko pola sata da nadođe, na toplom mestu.  Pleh obložite papirom za pečenje. Nadošlo testo prebacite u pleh pa ostavite još pola sata da narasta. Pecite hleb 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, pa smanjite na 200 i pecite još 45 minuta. Prijatno!

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)