BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
Bledska krempita
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga razvucite oklagijom i izbockajte viljuškom, na par mesta. Stavite u pleh obložen pek-papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim, presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa ih penasto umutite sa 4 kašike šećera. U to umešajte prosejano brašno i gustin. Dobro promešajte pa sipajte 200 ml mleka i mešajte, sve dok se sastojci ne sjedine. Ostatak mleka sipajte u šerpu pa dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer. Kuvajte sve dok ne krene da vri. Umešajte smesu sa žumancima pa kuvajte, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ređajte krempitu sledećim redosledom: Stavite lisnato testo pa premažite žutim filom i umućenom slatkom pavlakom. Preko krempite nanesite lisnato testo pa pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
POSNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA Zasladiće vam dušu i telo, a nestače sa stola odmah
Fenomenalna i slatka, najbolje stavite odmah duplu meru.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
Komentari (0)