BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
Bledska krempita
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga razvucite oklagijom i izbockajte viljuškom, na par mesta. Stavite u pleh obložen pek-papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim, presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa ih penasto umutite sa 4 kašike šećera. U to umešajte prosejano brašno i gustin. Dobro promešajte pa sipajte 200 ml mleka i mešajte, sve dok se sastojci ne sjedine. Ostatak mleka sipajte u šerpu pa dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer. Kuvajte sve dok ne krene da vri. Umešajte smesu sa žumancima pa kuvajte, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ređajte krempitu sledećim redosledom: Stavite lisnato testo pa premažite žutim filom i umućenom slatkom pavlakom. Preko krempite nanesite lisnato testo pa pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept
Ako volite baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
BAKLAVA SA MAKOM Mirisna poslastica koja će vas oboriti s nogu, po receptu teta Živke
Neodoljivi klasik u fenomenalnom spoju sa makom, za sva vremena i prilike.
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
MANASTIRSKI PREBRANAC Recept je iz 18 veka, a tajna je u jednom sastojku
Tako je jednostavan, a preukusan!
SLASNI BATACI U SOSU OD PIVA I PARADAJZA Hrskavi i ukusni, prste da poližete
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
DOMAĆE PIHTIJE Imamo najbolji recept, a toliko su ukusne da nećete moći da prestanete da ih jedete
Prema ovom specijalitetu ljudi nikada nisu indiferentni – ili ih ne vole ili ih obožavaju, sredine nema! Osim toga, kažu da “pihtije idu s godinama”, pa na neki način, uvek ostaje taj prostor da i oni koji ih ne vole ili čak ne žele da ih probaju, u međuvremenu, s godinama – zavole
VOJVOĐANSKI BATACI Aromatično jelo sa višnjama i cimetom, a meso se lepi za prste
Slasni spoj mesa sa pavlakom, višnjama i cimetom, za prave gurmane.
POSNA DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica dostojna kraljevske trpeze, po receptu bez mane
Ni malo ne zaostaje za originalom, a savršena za slavsku trpezu.
Komentari (0)