BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
Bledska krempita
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga razvucite oklagijom i izbockajte viljuškom, na par mesta. Stavite u pleh obložen pek-papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim, presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa ih penasto umutite sa 4 kašike šećera. U to umešajte prosejano brašno i gustin. Dobro promešajte pa sipajte 200 ml mleka i mešajte, sve dok se sastojci ne sjedine. Ostatak mleka sipajte u šerpu pa dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer. Kuvajte sve dok ne krene da vri. Umešajte smesu sa žumancima pa kuvajte, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ređajte krempitu sledećim redosledom: Stavite lisnato testo pa premažite žutim filom i umućenom slatkom pavlakom. Preko krempite nanesite lisnato testo pa pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA PISTAĆIMA IZ BAKINE KUHINJE Jedini recept koji trebate da znate, biće nikad sočnija
Pravi se lako, a pojede brzo.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Aromatična poslastica koja će vas zasladiti u trenu
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA PO RECEPTU BOBE ŽIVOJINOVIĆA Svaki zalogaj mami na parče više
Nekadašnji teniser poznat je kao veliki gurman, ali i kao neko ko obožava da kuva. U njegovim specijalitetima najviše uživaju supruga Brena, sinovi Viktor, Filip i Stefan, kao i unuk Aleksandar, kojima je baš ova baklava jedna od omiljenih. Sočna i mekana, a nije preslatka, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti oduševljeni.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)