BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept
Ako volite baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
Potrebno je
- 800 g kora za baklavu
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g mlevenih pistaća
- 4 kašike griza
- 4 kašike šećera
- 150 ml ulja za premazivanje kora
- 150 g šećera za posipanje kora
- 150 ml ulja
- 150 g maslaca za zalivanje baklave
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 800 ml vode pomešajte sa 800 g šećera. Kuvajte oko 20 minuta pa pred kraj sipajte sok od limuna. Pustite da se ohladi. Preh obložite papirom za pečenje. Izrežite kore na veličinu pleha. Pomešajte orahe, pistaće, griz i šećer. Poređajte 3 kore premazane uljem i šećerom. Četvrtu pospite mešavinom pistaća, pa petu šećerom i uljem, šestu mešavinom. Jednu koru ostavite sa strane. Isecite baklavu po želji. Ulje zagrejte sa maslacem pa prelijte preko sečene baklave. Odvojenom korom prekrijte baklavu. Pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Temperaturu smanjite na 180 stepeni, a na samom kraju vratite na 220. Skinite dodatnu koru pa prelijte baklavu hladnim šerbetom. Ostavite da se prohladi. Dekorišite baklavu mlevenim pistaćima.
Možda vas zanima:
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
BAKLAVA SA KEKSOM SLAĐA OD KLASIČNE Turski slatkiš koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Savršena za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.
DOMAĆE JELO KOJE GREJE DUŠU I ČUVA TRADICIJU Ovaj recept za gulaš je pravi hit, bogatog ukusa i savršene teksture
Ovaj gulaš s junećim mesom, povrćem i začinima jednostavno morate probati – svaki zalogaj će vas očarati
PROJA SA MLADIM SIROM Doručak koji će vas raspametiti, ukusan i zasitan, a jedan sastojak ga čini neodoljivim
Doručak posle kojeg ćete ostati siti i zadovoljni...
OMILJENI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA Neprevaziđena starinska poslastica koja se pravi od samo 5 sastojaka
Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
Komentari (0)