BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ako volite baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.

baklava sa pistaćima
Shutterstock

Potrebno je

  • 800 g kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenih pistaća
  • 4 kašike griza
  • 4 kašike šećera
  • 150 ml ulja za premazivanje kora
  • 150 g šećera za posipanje kora
  • 150 ml ulja
  • 150 g maslaca za zalivanje baklave

Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 800 ml vode pomešajte sa 800 g šećera. Kuvajte oko 20 minuta pa pred kraj sipajte sok od limuna. Pustite da se ohladi. Preh obložite papirom za pečenje. Izrežite kore na veličinu pleha. Pomešajte orahe, pistaće, griz i šećer. Poređajte 3 kore premazane uljem i šećerom. Četvrtu pospite mešavinom pistaća, pa petu šećerom i uljem, šestu mešavinom. Jednu koru ostavite sa strane. Isecite baklavu po želji. Ulje zagrejte sa maslacem pa prelijte preko sečene baklave. Odvojenom korom prekrijte baklavu. Pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Temperaturu smanjite na 180 stepeni, a na samom kraju vratite na 220. Skinite dodatnu koru pa prelijte baklavu hladnim šerbetom. Ostavite da se prohladi. Dekorišite baklavu mlevenim pistaćima.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading