SLAVSKI KOLAČ Po starom baka Ljliljinom receptu, ovakav do sada niste jeli
Ukrasiće svaku slavsku trpezu, po receptu bez mane.
Potrebno je:
- 500 ml vode
- 30 ml maslinovog ulja
- 850 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera i soli
Priprema:
Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA JABUKAMA Slatkiš bez mene ostaviće bez daha sve koji budu probali
Fenomenalan desert za sve prilike, ukusa koji se pamti.
ZAŠTO SLAVSKI KOLAČ PUCA? Ovo se navode kao glavni razlozi, a potpuno menjaju teksturu
Primenite ove jednostavne trikove i uživajte u slavi.
ČOKOLADNI KOH Još ukusniji od originala, pravićete stalno
Sočni kolač osvojiće i one izbirljive.
MIRISNE KOKOS KOCKE Bude nostalgiju i vraćaju u dane letovanja, a mekane kao pamuk
Neodoljivi slatkiš raspametiće i one koji ne vole slatko.
SREĆNU NOVU 2025 GODINU ŽELI VAM TRPEZA
Uživajte u najluđoj novogodišnjoj noći.
POTAŽ OD ŠARGAREPE Aromatična krem čorba zamirisaće celu kuću, a nikad ukusnija
Sočna krem čorba oduševiće sve koji je budu probali, ukusa koji priča priče.
SLANA ROZEN TORTA Svečano predjelo koje prvo nestaje sa stola, a sočno i slasno
Preukusno predjelo pomera granice dobrog ukusa, a u savršenom spoju sira i šunke.
NAMAZ OD TUNJEVINE Slasan i drugačiji, a daje šmek svakom jelu
I da ne volite tunjevinu, ovaj namaz ćete obožavati.
KRMENADLE U KORICI OD SIRA Raskošno jelo savršenog ukusa,nema ko vam neće tražiti recept
Sočne krmenadle oduševiće i one koji ne vole meso, po ukusu bez mane.
Komentari (0)