SLAVSKI KOLAČ Po starom baka Ljliljinom receptu, ovakav do sada niste jeli

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Ukrasiće svaku slavsku trpezu, po receptu bez mane.

slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 ml vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 850 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera i soli

Priprema:
Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.

@moja.trpeza

Jafa kolač - Brza i slatka poslastica Sastojci: 2 narandže 2 šolje brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kašika šećera 4 kašike ulja 2 jaja Priprema: 1. Oprane narandže isecite na kockice (jednu sa korom, drugu bez). 2. U posudu stavite iseckane narandže i blendirajte. Dodajte šećer, ulje, jaja, prašak za pecivo i brašno, pa dobro promešajte. 3. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170°C. Pecite 40 minuta. 4. Za preliv, rendajte narandžu i skuvajte preliv. 5. Pečeni kolač prelijte hladnim prelivom i ostavite da upije. 6. Seckajte na kockice i po želji ukrasite čokoladom. ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading