SLAVSKI KOLAČ Po starom baka Ljliljinom receptu, ovakav do sada niste jeli
Ukrasiće svaku slavsku trpezu, po receptu bez mane.
Potrebno je:
- 500 ml vode
- 30 ml maslinovog ulja
- 850 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera i soli
Priprema:
Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.
Možda vas zanima:
BRZI KOLAČ SA CIMETOM SAVRŠEN ZA HLADNE DANE A pravi se maltene sam
Zamiriše cela kuća dok se peče, a super ide uz čaj ili kafu.
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNO MEDENO SRCE Ovo je najsočniji kolač koji ste ikada probali, a gotov je za pola sata
Ako postite, a jede vam se nešto slatko, evo savršenog kolača koji se brzo pravi, a ukus mu je savršen.
POSNI SLAVSKI KOLAČ Uspeva i početnicima, a mekan i sočan
Pravi se lako, a osvaja ukusom.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)