POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU Recept bez mane, a gosti će biti oduševljeni

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Pravoslavni vernici 19. decembra slave Svetog Nikolu. Donosimo vam recept za posni slavski kolač koji uspeva svima, a izuzetnog je ukusa.

slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 700 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca 
  • 500 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema

Rernu zagrejte na 240 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac sa šećerom i mlakom kiselom vodom. Ostavite da se aktivira pa zamesite testo koje se neće lepiti za ruke. Premesite pa ostavite na toplom da narasta oko 40 minuta. Zatim ponovo premesite pa stavite u pleh obložen pek papirom.Ostavite da narasta još 15 minuta. Pecite kolač oko 50 minuta do sat vremena, u rerni zagrejanoj na 240 stepeni. 

 

@moja.trpeza

Bela kukuruzna proja Jednostavan recept za kukuruzni hleb Sastojci: • 300 g belog kukuruznog brašna • 200 ml kisele vode • 1 kesica praška za pecivo • 1 jaje • 1 kašičica soli Priprema: 1. U posudu sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. 2. Sve sastojke dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. 3. Smesu prelijte u prethodno podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. 4. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok hleb ne dobije zlatnu boju. Idealno za doručak ili kao dodatak uz čorbe i variva! ♬ original sound - Moja Trpeza

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading