SANJINA MEDOVIK TORTA ZA POSEBNE PRILIKE Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Sandre Stojiljković iz Niša

Možda vas zanima:

MEDOVIK TORTA Očaravajuća poslastica kao savršena za sve svečane događaje
Fenomenalna torta sa medom za prave sladokusce.

MEDOVIK TORTA Ukusna poslatica raspametiće i one izbirljive
Medena poslastica, za sve generacije.

MEDOVIK TORTA Najslađa poslastica koju ste jeli, a popraviće vam dan u trenu
Raskošnog izgleda i još boljeg ukusa, možete da je napravite i za doček Nove godine.

MEDOVIK Čuvena poslastica sa medom raspametiće i one koji ne vole slatko, ukusa koji priča priče
Jedna od najlepših ruskih torti ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
Savršena za sve rođendane i važne događaje, nema onoga ko će ostati na samo jednom parčetu. Ovim rečima bi mogla da se opiše neodoljiva medovik torta, čiji recept nam je dala Sandra Stojiljković iz Niša. Autorka Instagram profila kad istoričarka zakuva, master istoričar i neplanirani kuvar i poslastičar, profile na mrežama ima od 2019. godine. Talentovana Nišlijka ističe da uživa u kuvanju, pisanju i pčelarstvu, ali i da zahvaljujući takmičarskom duhu često učestvuje na kulinarskim takmičenjima poput Salčićijade.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept? Šta vam se najviše dopalo pa ste odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam medovik pravila pre oko dve -tri godine, kada je postao jako popularan. Za ovaj medovik sa različitim filovima sam prvi put saznala na Instagramu. Trebala mi je svečana torta koja će se dopasti svima i pomiriti sve ukuse. Odmah sam znala da sa medovikom nema greške, pa se nisam previše premišljala.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu medovik?
- Savršen fil za tortu mora biti izbalansiranog ukusa, ne suviše težak ni presladak, dovoljno kremast, a ipak konzistentan, a opet i da sadrži dovoljno vlage koju bi korice upile i bile sočne i nežne, a sve zajedno činilo jednu skladu poslasticu.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Kora prilikom pečenja ne puca jer se vrlo malo peče, bukvalno 5-6 minuta. Može pući jedino ako pokušamo vruću da je izvučemo iz pleha. Zato sam ja pristalica toga da se sve radi sa mnogo strpljenja, a vrlo često znam i da korice pečem jednog dana, a tortu filujem drugog što zbog samog vremena, što zbog činjenice da uvek bude lepše kada se radi bez žurbe i tenzije.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Trik kako izbeći grudvice u testu je priprema korica uz pomoć miksera, tj. korišćenjem nastavaka za testo. Ovo posebno može koristiti početnicima. Možda nije najbrži način, ali je najsigurniji.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku da ne bude premalo ni previše umućena?
- Slatku pavlaku mutim odmah sa ostalim sastojcima jako kratko - svega pet minuta. Meni je to najsigurniji način da fil bude odgovarajuće gustine i da se lako maže.
Koliko torta treba da stoji u frižideru pre služenja?
- Nakon filovanja, tortu uvek držim u frižideru. Da bi korice omekšale, ukusi se sjedinili, a torta se lepo sekla, potrebno je da tokom noći odstoji u frižideru. Idealno bi bilo 24 sata.
Koji med koristite?
- Ono što bih posebno naglasila je da med mora biti kvalitetan i proveren. Ja imam med iz porodičnog pčelinjaka, a za sve one koji kupuju med preporuka bi bila da ga ne uzimaju u hipermarketima, već od pčelara iz svoje okoline.
Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti?
- Nešto najsličnije ovom receptu što sam probala nosi naziv posna medena pita. Fil je na bazi pudinga od vanile i biljnog mleka. Korice su sa kiselom vodom, margarinom i brašnom. Sam ukus se dosta razlikuje, tako da se ne bih usudila da ovo nazovem posnom verzijom medovika i mislim da, kao takav, nema adekvatnu zamenu u danima posta.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- To je ubedljivo bakina tradicionalna pita ispod sača. Mi smo je zvali „redovi“, a još ima nazive filije, potpečenke i sl. Kad to budem znala sa takvom lakoćom da pravim, biću zadovoljna. Što se ukusa tiče, verujem da je neke ukuse na koje smo od detinjstva navikli teško nadmašiti.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Ono što mi već par puta dosad nije uspelo i što je završilo u kanti za smeće su makaronsi, fini prhki kolačići od bademovog brašna. Ipak, nisam odustala, samo sam odložila vežbanje izrade za neki naredni period, budući da su malo zahtevniji za pripremu.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Za predjelo kiflice, pogačice, razne pite, rolati, slane torte. Kada je glavno jelo u pitanju, sarma ili musaka sa pečenim paprikama su mi uvek dobitna kombinacija, a često i pileća bajadera. Za desert bih napravila salčiće, oblande, korpice, breskvice…
Torta medovik
Sastojci:
Za kore:
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 100 g meda
- 100 g maslaca
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike kakaoa
- 400 g brašna
Beli fil:
- 400 g milerama
- 200 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Čokoladni fil:
- 400 ml vode
- 1 kesica pudinga ( crna čokolada)
- 100 g šećera
- 100 g crne čokolade
- 20 g kakaoa
- 100 g maslaca
Voćni fil:
- 200 g malina
- 150 ml vode
- 3 kašike šećera
- 20 g pudinga ( ukus bela čokolada)
- ravna kašičica želatina
Priprema:
Sve sastojke stavite u činiju i umesite meko glatko testo. Možete redom dodavati sastojke i mutiti mikserom ukoliko vam je lakše, a nakon dodavanja brašna pristupiti pripremi testa. Dobijeno testo uvijte u providnu foliju i ostavite najmanje sat vremena u frižider (može i duže). Nakon toga testo podelite na 10 jednakih loptica. Svaku razvucite što je tanje moguće na pek-papiru, pa kalupom prečnika 18 cm opsecite. Viškove od kora ostavite sa strane (kasnije ih možete sjediniti u jednu smesu, od nje razviti veliku koru, ispeći, samleti i koristiti za dekoraciju). Pecite po dve kore u velikom plehu od šporeta na temperaturi od 160 stepeni oko 5 minuta. U 100 ml vode razmutite puding i kakao. Preostalu vodu stavite sa šećerom da provri, pa zakuvajte puding na uobičajen način. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu, a kad se ona sasvim otopi, u vruće dodajte maslac. Smesu mešajte dok se lepo ne sjedini, pa ostavite da se sasvim ohladi. Pomešajte mileram, kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i kratko mutite da se sve lepo sjedini. Maline, šećer i 50 ml vode kuvajte 10 minuta. Puding razmutite u 50 ml vode, a želatin u preostalih 50 ml. Zakuvajte puding sa malinama i kuvajte oko 3- 4 minuta. Na kraju dodajte želatin i kuvajte još oko 2- 3 minuta. Ohladite u potpunosti. Slaganje torte: kora - malo belog fila – kora - malo čokoladnog fila – kora - malo voćnog fila. Ovim redom naizmenično filujte korice. Celu tortu premažite belim filom. Pospite mrvicama usitnjene kore i dekorišite po želji.
-

BRUSKETI SA DIMLJENIM LOSOSOM Italijansko brzo predjelo koje će oduševiti i najizbirljivije
Hrskavi i sočni, pravićete stalno.

KROASANI SA VANILOM I VOĆEM Mekani kao duša i vazdušasti, a super idu uz kafu
Od navedene količine dobićete 8 kroasana.

SAVIJAČA SA BLITVOM I SIROM Sa domaćim hrskavim korama i sočnim nadevom, ukućani će je obožavati
Najbolje služite uz sir i jogurt.


GURMANSKA PILEĆA SALATA Pravi je raj za nepca, a slanina joj daje poseban šmek
Slasna i drugačija, pravićete stalno.
Komentari (0)