VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.

Potrebno je:
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema:
Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.
Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.
Možda vas zanima:

DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita savršenog ukusa, prste da poližete
Sočna pita sa sirom, ukusa koji priča priče.

NAJČEŠĆE GREŠKE KADA PRAVITE GIBANICU Zbog ovoga nije vazdušasta i mekana, a ukus je nikad bolji
Ako želite da gibanica bude savršena, primenite ove jednostavne trikove.

PITA SA SIROM Po starom teta Mirinom receptu, hrskavih kora i sočnog nadeva
Meka kao pamuk, uzećete parče više.

GUŽVARA SA SIROM Sočna pita savršeno se slaže sa šoljom jogurta
Sočna pita oduševiće i one izbirljive.

AMERIČKE PALAČINKE Donosimo vam originalni recept, biće sočne i vazdušaste
Služite uz sladoled.

POSNI BEŠAMEL SOS Ukusom nimalo ne zaostaje za originalom, a super ide uz lazanje bez mesa
Savršen, daće šmek svakom jelu.

NAPRAVITE ŠIŠ ĆEVAPE KAO PRAVI ROŠTILJ MAJSTOR Biće mekani i sočni, a provereno uspeva
Služite uz hleb i prilog po želji.

VOJNIČKI PASULJ Ovako se pravio u JNA, sve domaćice su znale recept
Sočno jelo držaće vas dugo sitim, a osvaja ukusom.

JEDNOSTAVNA PROJA OD PROSA Još zdravija i ukusnija od klasične, recept koji bi trebalo da zapišete
Pravi se lako, a mekana i sočna.
Komentari (0)