VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema:
Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.
Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.
Možda vas zanima:
PITA SA SIROM BOLJA OD BUREKA Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Mirisna i sočna, po ukusu joj nema ravne.
REZANAC GIBANICA JOŠ SOČNIJA OD KLASIČNE Zbog nje se krši svaka dijeta
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
PITA SA SIROM BRZI GONZALES Zbog nje svaka dijeta pada u zaborav
Priprema je brza i jednostavna, a ukus fantastičan.
PITA SA SIROM BRZI GONZALES SE NE ODBIJA A ne zahteva ni truda ni vremena
Savršena za doručak ili večeru, uz jogurt ili kiselo mleko.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)