POSNA BAKLAVA SA VIŠNJAMA Prolećna poslastica koja će vam ulepšati radnu nedelju

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Služite hladnu, sečenu na komade.

posna baklava sa višnjama
Printscreen

Potrebno je:
Za baklavu:

Možda vas zanima:

  • 500 g tankih kora
  • 500 g višanja
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g margarina
  • 1 kašičica cimeta

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok i kora od jednog limuna
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Ocedite višnje od viška vode. U jednoj posudi pomešajte višnje, šećer, mlevene orahe i cimet. Pleh obložite pek papirom. Na dno pleha stavite jednu koru, pa je premažite margarinom. Ponovite postupak sa još 5 kora. Preko kora rasporedite deo fila od višanja. Preko stavite još 5 kora premazanih margarinom. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Završite sa korama. Baklavu isecite na dijamante ili kvadrate pre pečenja. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi sjedinite šećer, vodu, sok i koru limuna, i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, pa smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Pustite sirup da se malo prohladi. Mlakim sirupom prelijte vruću baklavu. Pustite da upije sirup. 

Komentari (0)