PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna, mekana i mirisna, bogatog ukusa koji se pamti
Svaki zalogaj je raj za nepca.

Potrebno je:
- 2 kg junetine od buta
- 200 g suve slanine
- 3 velike glavice crnog luka
- 8 čenova belog luka
- 400 g zeleni za supu
- 1 veća jabuka
- 1 konzervirani pelat
- 200 ml ulja
- 2 kašike senfa
- 400 ml crnog vina
- 5 suvih šljiva
- 1 kašika šećera
- lovorov list, ruzmarin i majčina dušica
- suvi začin
- so, biber
Priprema:
Meso očistite, slaninu isecite na tanke šnite, očistite 5 čenova belog luka i prerežite na par delova. Meso dobro posolite, premažite senfom i uljem i ostavite da odstoji preko noći ili minimum 4 sata. Naglo na ulju zapecite meso i ostavite ga sa strane. Ubacite u isti tiganj crni i beli luk i sitno iseckano korenasto povrće. Vratite meso, ulijte vodu i vino, dodajte suvi začin, poklopite i ostavite na laganoj vatri do dva i po sata uz povremeno dodavanje vode i vina. Očistite jabuku, pa dodajte i nju, kao i konzervirani paradajz iseckan na komadiće, šećer i iseckane suve šljive koje ste držali potopljene u vodi pola sata. Dodajte povremeno vodu i ostavite da se jelo kuva najmanje 4 sata. Na kraju začinite, pa meso izvadite, sos propasirajte i prokuvajte. Jelo poslužite uz njoke ili rezance.
Možda vas zanima:

PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.

DALMACIJA SE PONOSI OVIM JELOM Pašticada na hrvatski način je specifična, a svima se dopada
Meso u spoju sa povrćem je neodoljivo.

LESKOVAČKA PLJSKAVICA Sočna, pikantna i punog ukusa, nije ni čudo što je kraljica roštilja
Služite u somunu uz prilog po želji.

PUNJENO BELO MESO Rapsodija ukusa za prave gurmane, u ručku koji se ne zaboravlja
Služite uz salatu po želji.

POHOVANE ČOKOLADICE Brzi desert kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena
Prave se lako, a pojedu brzo.

NEODOLJIVI GRIZ KOLAČ SA BOROVNICAMA Uspeva i početnicima, a obara s nogu koliko je ukusan
Sočan i sladak, najbolje odmah stavite duplu meru.

POGAČICE OD SAMO 4 SASTOJKA Biće mekane i sutradan, a pravi raj za nepca
Savršene za doručak, uz šolju jogurta.


LESKOVAČKA PLJSKAVICA Sočna, pikantna i punog ukusa, nije ni čudo što je kraljica roštilja
Služite u somunu uz prilog po želji.
Komentari (0)