PEKARSKE PLETENICE Biće sveže i sutradan, a savršene za doručak ili užinu

Ivana Pavlović

10:30

Sezonski recepti 0

Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

pekarske pletenice
Printscreen

Potrebno je:

  • 650 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 50 ml jogurta

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razmutite kvasac sa šećerom u mlakom mleku, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. U dublju činiju pomešajte brašno, so, ulje, jogurt, jaje, pa dodajte mleko sa kvascem i umesite testo. Mesite ga 5 minuta, pa ga pustite da naraste 1 sat. Zatim premesite testo, pa ga isecite na 12 delova. Podelite svaki deo na tri dela, pa rukama valjajte na 3 prutića. Spojite jedan kraj, pa ispletite pletenicu. Onda ih prebacite na pleh obložen pek papirom, pa ostavite 15 minuta da odmore.Zatim ih premažite umućenim žumancetom,kašikom ulja i kašikom mleka. Pecite pletenice oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading