TIRAMISU EKLERI Savršen spoj vazdušastog testa i bogatog, kremastog fila, u desertu koji spaja ono najbolje

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Mekani i sočni, za prave sladokusce.

tiramisu ekleri
Printscreen

Za testo:

  • 160 ml mleka
  • 160 ml vode
  • 10 g šećera
  • 4 g soli
  • 140 g putera
  • 200 g brašna
  • 5–7 jaja (u zavisnosti od veličine i konzistencije testa)

Za fil sa kafom:

  • 1 kašičica instant kafe
  • 200 ml ključale vode
  • 200 g piškota

Za tiramisu krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 50 g prah šećera
  • 250 g maskarpone sira
  • vanila pasta ili ekstrakt (po ukusu)

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi zagrejte mleko, vodu, puter, šećer i so dok ne provri, pa dodajte brašno i mešajte dok se smesa ne sjedini. Onda skinite  s vatre i pustite da se prohladi 5–10 minuta. Umešajte jedno po jedno jaje, uz neprestano mešanje, dok ne dobijete glatko, sjajno testo. Prebacite u špric i istiskujte eklere dužine oko 10 cm. Prebacite u pleh obložen pek papirom.Pecite oko 35 minuta, u rernu zagrejanoj na 180 stepeni. Instant kafu rastvorite u ključaloj vodi, pa pustite da se malo ohladi. Piškote kratko uronite u kafu. Zasebno umutite slatku pavlaku sa šećerom u praju. U drugoj posudi pomešajte maskarpone sa vanilom, pa polako sjedinite sa umućenom pavlakom. Rasecite uzdušno ohlađene eklere. Nanesite bogat sloj tiramisu krema na dno, pa preko stavite piškotu natopljenu kafom. Zatim, preklopite drugom polovinom kore i pospite kakaom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading