NAPOLEON TORTA SA VIŠNJAMA Raskošna poslastica u očaravjućem voćnom spoju, jednostavno savršena

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Kremasta i neodoljiva, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

napoleon torta sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:
Za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g putera
  • 1 jaje 
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 ml hladne vode
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 800 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 150 g  putera
  • 200 g očišćenih višanja

Za dekoraciju:

  • jagode, borovnice po želji
  • listići nane
  • šećer u prahu po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Od brašna, putera, jajeta, sirćeta, vode i soli zamesite testo. Onda ga podelite na 6 delova i razvijte tanke kore. Pecite 8 do 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.Puding skuvajte u mleku sa šećerom i vanilom, pa ga prohlađenog umutite sa umućenim puterom.  Stavite kore, pa svaki sloj filujte kremom i pospite višnjama. Završite kremom. Ostavite tortu da odstoji nekoliko sati. Dekorišite svežim jagodama i borovnicama. Pospite po želji šećerom u prahu i dekorišite listićima nane.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading