ŠAM KOCKE SA ŠLJIVAMA Podsećaju na šampitu, a tope se u ustima, oduševiće i one izbirljive

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Mirisan i sočan kolač, za pravo uživanje.

šampita sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog putera
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika hladne vode

Za fil od šljiva:

  • 500 g očišćenih zrelih šljiva 
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika griza ili prezli
  • prstohvat cimeta 

Za šam:

  • 4 belanca
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • par kapi limunovog soka 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Hladan puter umrvite u brašno, pa dodajte jaje, šećer, so i po potrebi malo vode. Umesite glatko testo pa ga razvucite u pleh obložen pek papirom i izbockajte viljuškom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.Šljive pomešajte sa šećerom, grizom i cimetom. Nanesite ih preko polupečenog testa i vratite u rernu još 15 minuta. Zasebno belanca umutite sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.Zatim dodajte par kapi limunovog soka. Preko pečenih šljiva rasporedite šam pa pecite još 10 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Prohlađen kolač prelijte karamel sosom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading