VEKNA OD MESA SA PRELIVOM OD LUKA Delikates kome neće odoleti ni najveći gurmani i oni izbirljivi

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Slasno jelo oduševiće vas od prvog zalogaja.

vekna od mesa
Shutterstock

Potrebno je:

Za mesnu veknu:

  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 1 šolja prezli
  • 1 šolja mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka

Za preliv i glazirani luk:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 120 g maslaca
  • 1 kašika gustina
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika šećera
  • so
  • biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.U velikoj posudi pomešajte mlevenu junetinu, mlevenu svinjetinu, prezle, mleko, jaje, so, biber, origano, majčinu dušicu, iseckani crni luk i beli luk. Rukama mesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine, pa oblikujte veknu i stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko sat vremena u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme napravite preliv. Otopite maslac na srednje jakoj vatri pa umešajte crni luk. Pospite šećerom i pržite 15 do 20 minuta, dok se luk ne karmelizuje. Zatim dodajte razmučen gustin u malo bujona pa kuvajte još par minuta uz stalno mešanje.Dodajte soja sos, so i biber pa kuvajte još par minuta. Prelijte sosom vruću veknu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading