BAKINE GURABIJE MIRIŠU NA DETINJSTVO Generacije su odrasle na njima, a jeftine i izdašne
Da bi gurabije što duže ostale sveže čuvajte ih u limenoj kutiji.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- sok i korica 1 limuna
- 500 g oštrog brašna
Za premaz i posip:
- 1 belance
- 75 g krupno seckanih oraha
- 50 g šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi penasto umutite mast sa šećerima. Onda dodajte jaje, žumance, sok i limunov sok. Mutite i dalje pa dodajte polovinu brašna i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte ostatak brašna i zamesite testo koje se ne lepi za ruke. Oblikujte loptu pa je umotajte u prozirnu foliju i ostavite 20 minuta u frižideru. U jednoj posudi pomešajte krupno seckane orahe sa šećerom. Testo razvaljajte na 5-6 mm debljine. Modlicama vadite gurabije i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Potom ih silikonskom četkicom premažite umućenim belancetom. Gurabije pospite mešavinom seckanih oraha i šećera, blago pritiskajući prstom da se posip lepi. Pecite gurabije 15-18 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj.dok ne porumene.
Možda vas zanima:
STARINSKI SALČIĆI SA DŽEMOM Recept za slatkiš na kome su odrastale generacije
Mirisni i sočni, a super idu uz čaj ili kafu.
IMAMO NAJBOLJI RECEPT ZA GURABIJE Jednostavan i ukusan starinski kolač koji se topi u ustima
Od osnovnih namirnica kreirani su kolači na čiji pomen i dan danas mnogima ide voda na usta. Jedan od takvih su i gurabije, slasni kolač koji je savršen uz šoljicu kafe ili čaja
GURABIJE Sočni slatkiš koji su sve bake znale da prave, a svi vole da ga jedu, donosi duh Dalekog istoka
Mekane i sočne, nema ko vam neće tražiti parče više.
GURABIJE Drevni desert iz Persije čiji se recept prenosio vekovima
Kolač nastao u staroj Persiji stekao je popularnost širom sveta, a spremićete za tren oka.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)