GRČKA MUSAKA BUDI SVA ČULA Ko je jednom proba stalno joj se vraća

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Sočna i slasna, nema ko je ne voli.

grčka musaka
Shutterstock

Potrebno je:

Za bešamel sos:

  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 100 g narendanog parmezana
  • so i biber po ukusu

Za musaku:

  • 1 kg krompira (ili patlidžana)
  • 500 g mlevene govedine
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml crnog vina
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Za bešamel sos otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite s vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Krompir ili patlidžan iseckajte na tanke kolutove i propržite ih u tiganju s maslinovim uljem dok ne omekšaju.

U drugom tiganju propržite crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte beli luk i mleveno meso. Kada meso porumeni, dodajte paradajz, cimet, šećer i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Začinite solju i biberom. U vatrostalnu posudu složite red krompira ili patlidžana, zatim sloj mesa, ponovite slojeve i završite krompirom ili patlidžanom.

Prelijte bešamel sosom preko musake mi pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, dok ne porumeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading