ZAPEČENE ĆUFTE U BELOM SOSU Ukućani će stajati u redu za još, po ukusu im nema ravnih

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Mirisne i sočne, svaki zalogaj je raj za nepca.

ćufte u bešamel sosu
Shutterstock

Potrebno je:

Za ćufte:

  • 500 g mlevenog mesa 
  • 1 jaje
  • 2–3 kašice prezli
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice sušenog origana 
  • ulje

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića 

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte mleveno meso, jaje, sitno iseckan crni i beli luk, prezle, origano, so i biber. Rukom oblikujte male kuglice. Pržite ćufte u tiganju na zagrejanom ulju, sve dok ne postanu zlatno smeđe. Onda ih stavite na ubrus da se ocede od viška masnoće. Zasebno, otopite maslac u tiganju pa dodajte brašno i propržite ga, uz mešanje minut do dva, sve dok se ne stvore grudvice.Polako sipajte mleko, uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane glatka. Kuvajte sos dok ne postane gust, pa ga posolite, pobiberite i začinite muskantnim oraščićem.Kuvajte dok sos ne postane gust, a zatim začinite sa solju, biberom i muskatnim oraščićem. Poređajte ćufte u vatrostalnu posudu pa ih prelijte bešamel sosom. Pecite ćufte oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading