DOMAĆI ĐEVREK KRCKA POD ZUBIMA Zbog ovakvog peciva se čekaju redovi u pekarama
Savršen za doručak uz šolju jogurta.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 kvasac
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica sirćeta
- 100 g sode bikarbone
- 1 l vode
- 100 g susama
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razmutite kvasac u mlakoj vodi sa malo šećera, pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Zasebno pomešajte brašno i so, pa napravite udubljenje u brašnu i u njega dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i sirće. Polako sipajte mlaku vodu i lepo umešajte. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte testo vlažnom krpom pa ostavite sat vremena da naraste. Zatim nadošlo testo podelite na 8 do 10 loptica. Oblikujte svaku lopticu u duguljastu traku dužine oko 25 cm. Trake spojite da dobijete krug. Pritisnite spojene krajeve trake da se dobro zalepi. Vodu i sodu stavite da proključaju. Potom dodajte jedan po jedan đevrek, i kuvajte oko 30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rupičastom kašikom pa ih premažite umućenim jajetom. Onda ih pospite susamom po želji. Pecite đevreke oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA PIVOM SE TOPE U USTIMA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Zamiriše cela kuća dok se peku.
CIMET KROFNICE ZA SAVRŠEN PONEDELJAK Mekane, a biće sveže i sutradan
Savršeno idu uz šoljicu kafe ili čaja.
PUŽIĆI SA SLANINOM SAVRŠENI ZA UŽINU A ješćete ih za doručak, ručak i večeru
Mekani i slasni, nema ko će im odoleti.
POSNE PRINCES KROFNE Ukusom savršeno pariraju originalu, a svi ih vole
Savršene za slavsku trpezu.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)