DOMAĆI ĐEVREK KRCKA POD ZUBIMA Zbog ovakvog peciva se čekaju redovi u pekarama

Ivana Pavlović

09:30

Sezonski recepti 0

Savršen za doručak uz šolju jogurta.

kuvani đevrek
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1 kvasac
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice maslinovog ulja 
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sirćeta
  • 100 g sode bikarbone
  • 1 l vode
  • 100 g susama 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razmutite kvasac u mlakoj vodi sa malo šećera, pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Zasebno pomešajte brašno i so, pa napravite udubljenje u brašnu i u njega dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i sirće. Polako sipajte mlaku vodu i lepo umešajte. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesite testo dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte testo vlažnom krpom pa ostavite sat vremena da naraste. Zatim nadošlo testo podelite na 8 do 10 loptica. Oblikujte svaku lopticu u duguljastu traku dužine oko 25 cm. Trake spojite da dobijete krug. Pritisnite spojene krajeve trake da se dobro zalepi. Vodu i sodu stavite da proključaju. Potom dodajte jedan po jedan đevrek, i kuvajte oko 30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rupičastom kašikom pa ih premažite umućenim jajetom. Onda ih pospite susamom po želji. Pecite đevreke oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading