POSNA TORTA BELI EGIPAT SAVRŠENA ZA KRSTOVDAN Ukusom ni najmanje ne zaostaje za originalom
Savršena za svaku posnu svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Za kore:
- 200 g lešnika
- 200 g mekog brašna
- 200 g mlevenog keksa
- 240 g šećera
- 20 g praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 6 kašika pekmeza ( 200 g )
- 400 ml vode
Fil I:
- 1 l biljnog mleka
- 160 g (4 kesice) pudinga od vanile
- 5 kašika šećera
- 100 g bele posne čokolade
- 250 g margarina
- 100 – 200 g šećera u prahu
Fil II:
- 200 g posnog šlaga
- 250 ml mineralne vode
- 100 – 150g pečenog mlevenog lešnika
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Od ukupne količine mleka odvojite 200 ml, a ostatak stavite u šerpu da provri.Pomešajte prašak za puding, šećer i odvojeno mleko, pa dodajte u provrelo mleko, i mešajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa vatre pa pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte lešnik, brašno, keks i prašak za pecivo pa dodajte ulje, vodu i pekmez. Dobro sjedinite pa podelite smesu na 4 dela. Pecite kore oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno sjedinite omekšali margarin sa prah šećerom. Zatim umutite ohlađeni puding pa ga lagano dodajte u margarin. Dobro umutite da dobijete ujednačen krem. Posni šlag umutite sa mineralnom vodom, pa dodajte mleveni pečeni lešnik i dobro izmešajte. Slažite tortu sledećim redosledom: kora, fil I, fil II, i tako do kraja. Na kraju tortu ukrasite po želji.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SE TOPI U USTIMA Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POPADIJINA POSNA KESTEN TORTA Razvaljuje ukusom, a uspeva i početnicima
Savršena za slave i sve svečane prilike.
POSNA VASINA TORTA Bez jaja i mleka, a kremasta kao iz poslastičarnice
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
BRZA POSNA KEKS TORTA Prepuna čokolade i oraha, poćiće vam voda na usta
Nema paljenja rerne, a nemo ko je ne voli.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)