DONOSIMO VAM STARINSKI RECEPT ZA ŠUSTER PITU Kolač na kome su odrasle generacije

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Savršena za slavu.

šuster pita
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 250 ml mlakog mleka
  • 200 g svinjske masti
  • prstohvat soli
  • 1 narendana korica limuna
  • 1 jaje

Za nadev:

  • 4 kašike šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 30 g maka
  • 1 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • manja tegla pekmeza (oko kilogram)

 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu dodajte mak, kašiku šećera i vanilin šećer pa pomešajte. Zasebno sjedinite mlevene orase, 4 kašike šećera i vanilin šećer. Kvasac izmrvite u mlakom mleku pa dodajte šećer i pomešajte. Napravite udubljenje u sredini. Dodajte kvasac, svinjsku mast, so, jaje i rendanu limunovu koricu. Od navedenih sastojaka zamesite testo. Zatim ga oblikujte u valjak i podelite na 4 jednaka dela. Oblikujte lopticu od svakog dela. Potom testo razvucite na dimenzije kalupa 30 x 33 cm.  Testo izlijte u pleh obložen pek papirom. Zatim ga premažite debljim slojem pekmeza. Pospite mlevenim orasima. Onda nanesite drugo testo pa premažite pekmezom. Dodajte nadev od maka. Postavite testo preko i premažite pekmezom. Posipajte pripremljene orahe. Postavite zadnje testo. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite kolač da se ohladi. Zatim ga namažite pekmezon u pospite ostatkom oraha.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading