DONOSIMO VAM STARINSKI RECEPT ZA ŠUSTER PITU Kolač na kome su odrasle generacije
Savršena za slavu.
Potrebno je:
Za testo:
- 600 g brašna
- 1/2 svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika šećera
- 250 ml mlakog mleka
- 200 g svinjske masti
- prstohvat soli
- 1 narendana korica limuna
- 1 jaje
Za nadev:
- 4 kašike šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 30 g maka
- 1 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- manja tegla pekmeza (oko kilogram)
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu dodajte mak, kašiku šećera i vanilin šećer pa pomešajte. Zasebno sjedinite mlevene orase, 4 kašike šećera i vanilin šećer. Kvasac izmrvite u mlakom mleku pa dodajte šećer i pomešajte. Napravite udubljenje u sredini. Dodajte kvasac, svinjsku mast, so, jaje i rendanu limunovu koricu. Od navedenih sastojaka zamesite testo. Zatim ga oblikujte u valjak i podelite na 4 jednaka dela. Oblikujte lopticu od svakog dela. Potom testo razvucite na dimenzije kalupa 30 x 33 cm. Testo izlijte u pleh obložen pek papirom. Zatim ga premažite debljim slojem pekmeza. Pospite mlevenim orasima. Onda nanesite drugo testo pa premažite pekmezom. Dodajte nadev od maka. Postavite testo preko i premažite pekmezom. Posipajte pripremljene orahe. Postavite zadnje testo. Pecite oko 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite kolač da se ohladi. Zatim ga namažite pekmezon u pospite ostatkom oraha.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
Komentari (0)