KNEDLE ZA SUPU KOJE SE NE RASPADAJU Tajnu nam je otkrila Milena Mladenović iz Beograda

V. Vukadinović

14:00

Sezonski recepti 0

Ako ih pravite po ovom receptu, knedle za supu će vam biti vazdušaste i neće se raspadati!

supa
privatna arhiva/Milena Mladenović

Volite da jedete supicu s knedlama, ali nikako da vam uspeju? Ako vam se raspadaju ili su tvrde, verovatno ne napravite dobru gustinu smese ili ne stavite potreban odnos sastojaka. Tajnu savršenih knedli otkrila nam je kulinarska blogerka Milena Mladenović iz Beograda, koja je autorka Instagram profila “Mikina kuhinja” (mikina­_kuhinja) koji prati čak 130.000 ljudi! Pratite i vi njena uputstva i uživaćete u ukusnima knedlicama. Milena kaže da ćete ih uskoro praviti žmureći!

Da li smesa za knedle treba da se muti mikserom?

- Postoji više načina za pripremu knedli, ali za ovaj recept nema potrebe za mikserom, dovoljna je viljuška.

Neko prvo muti belnace, pa doda žumance. Kako vi mutite jaje?

- Umutim viljuškom celo jaje, a potom dodam ostale sastojke.

KNEDLE ZA SUPU KOJE SE NE RASPADAJU Tajnu nam je otkrila Milena Mladenović iz Beograda privatna arhiva/Milena Mladenović
 

Koju vrstu griza je najbolje koristiti za knedle?

- Uvek koristim pšenični griz.

Kako da ne budu gnjecave i tvrde?

- To ćete sigurno izbeći ako u smesu stavite prašak za pecivo. Zahvaljujući njemu eliminišete mogućnost da ostanu tvrde i da ne narastu tokom kuvanja.

Koje gustine treba da bude smesa kada se umuti?

- Smesa treba da bude gušća i da knedla može da se oblikuje kada je zahvatite kašičicom blagim valjkanjem o obod činije. Ali kada protresete činiju smesa mora da se pomera.

Da li treba smesa malo da odstoji pre stavljanja knedli u supu?

- Smesu pripremam pred samo spuštanje knedli u supu. Smesa napravljena prema ovom receptu ne sme da stoji jer će se previše zgusnuti.

Koje veličine treba da budu knedle?

- Knedle uzimajte kafenom kašičicom tako da smesa prekrije pola kašičice. Nakon kuvanja biće veličine supene kašike.

Zašto kašičica kojom se stavljaju knedle u supu mora da bude vruća?

- Kašičica treba da se zagreje kako se knedla ne bi zalepila za nju i da bi lakše spala u supu. Za prvu knedlu, kašičicu zagrejte u supi, a za naredne nije potrebno to da radite jer će se prilikom spuštanja svake knedle kašičica kratko dogrejati.

KNEDLE ZA SUPU KOJE SE NE RASPADAJU Tajnu nam je otkrila Milena Mladenović iz Beograda privatna arhiva/Milena Mladenović
 

Kako da se oblikuju knedle?

- Kada zahvatite smesu, 2-3 puta je valjkajte o obod činije da bi se lepo oblikovala i da bi ivice knedli bile glatke i ona dobila lepši oblik.

Da li se stavljaju u supu koja vri?

- Prilikom spuštanja knedli supa ne mora da vri, ali mora da bude vruća. Kada ubacite sve knedle, poklopite šerpu.

Koliko dugo treba da se kuvaju?

- Knedle se kuvaju oko 15 minuta. Videćete i sami da su gotove kada lepo narastu.

KNEDLE ZA SUPU KOJE SE NE RASPADAJU Tajnu nam je otkrila Milena Mladenović iz Beograda privatna arhiva/Milena Mladenović
 

Pileća supa s knedlama

Sastojci:

Za supu:

500 g piletine (batak  karabatak, leđa)

2 l vode

3 šargarepe

2 srednja krompira

1 koren peršuna

2 kockice celera

1 kašičica suvog začina

1 kašičica soli

Za knedle:

1 jaje

1 kašika ulja

1/3 kašičice soli

1/2 kašičice praška za pecivo

7 kašika griza

Priprema:

Supa: U vodu stavite očišćene šargarepu, peršun, celer, krompir, zatim pileće meso po izboru, začine i stavite da provri. Posle toga kuvajte još pola sata. Izvadite meso i isecite na kockice. Povrće ispasirajte viljuškom i sve vratite u supu. Knedle: Umutite jaje, dodajte so, prašak za pecivo, griz, sjedinite sastojke, pa dodajte i ulje i dobro izmešajte. Vrućom kašičicom uzimajte knedle i spuštajte u vruću supu. Kuvajte još 15 minuta. Gotovu supu pre služenja možete posuti iseckanim svežim lišćem peršuna.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading