KOLAČ PIRAMIDA SA VIŠNJAMA Savršen spoj hrskavog lisnatog testa, fila od vanile i kiselog voća
Neki ovaj popularan kolač zovu belo brdo sa višnjama, ali bez obzira na naziv, izgleda prelepo i ukus mu je fantastičan.
Sastojci:
500 g lisnatog testa
800 g višanja (odleđenih ili iz kompota)
1 l mleka
3 pudinga od vanile
8 kašika šećera
125 g margarina
500 ml slatke pavlake za šlag
Priprema:
Fil: Pomešajte puding, šećer i 200 ml mleka. Ostatak mleka skuvajte i kada provri sklonite sa strane i umešajte pripremljen puding. Sve zajedno vratite da se kuva dok se fil ne stegne. Mešajte sve vreme. Gotov fil pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, dodajte margarin sobne temperature i mutite mikserom dok se ne sjedine.
Rolnice: Razvaljajte oklagijom odmrznuto lisnato testo. Krajeve poravnajte, treba da bude 30x30 cm. Isecite na trake širine 6 cm. Višnje ocedite dobro. Na sredinu trake stavite red višanja i zamotajte u rolnicu, a spoj pritisnite prstima da se zalepi. Ponovite isto sa preostalim trakama i višnjama. Imaćete 10 rolnica. Stavite ih u pleh sa pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stupnjeva 20-25 minuta, da porumene.
Slaganje: Na dno tacne stavite 4 rolnice jednu pored druge. Premažite filom. Preko fila, na sredinu stavite 3 rolnice i premažite filom, zatim stavite 2 rolnice, pa fil i na kraju jednu rolnicu pa ceo kolač premažite filom da izgleda kao piramida. Stavite u frižider da se stegne.
Umutite slatku pavlaku i premažite ceo kolač. Možete ga ukrasiti rendanom čokoladom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
AJRAN Turski jogurt od 3 sastojka krepi organizam u trenu
Napitak bogat belančevinama, vitaminima i mastima.
FOKAČA Italijanska pogača koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ukusa koji se pamti
Sočna i aromatična fokača, najbolje odmah stavite duplu meru.
PASTA KARBONARA Oduševiće i one izbirljive, a pomera granice dobrog ukusa
Sočno italijansko jelo za sva vremena i prilike.
GREŠKE KADA PRAVITE DOMAĆE KORE Uradite ovo i gibanica će biti sočna i mekana kao duša
Ako i vi pravite neku od ovih 6 grešaka kada pečete gibanicu, primenite ove jednostavne savete.
HOLANDEZ SOS Daje šmek svakom jelu, a pravi se za 30 sekundi
Dodajte vašem omiljenom jelu i uživajte u ukusu.
Komentari (0)