OVAKO SE SPREMA BALKANSKI KAVIJAR Ajvar iz rerne bez pečenja i ljuštenja paprika, najbolja receptura za vrhunski ukus

Slobodanka Ćorić

11:58

Sezonski recepti 0

Svatko ima svoj recept za ajvar i za njega je sigurno najbolji

OVAKO SE SPREMA BALKANSKI KAVIJAR Ajvar iz rerne bez pečenja i ljuštenja paprika, najbolja receptura za vrhunski ukus
Shutterstock/Ajvar

Kupovni ajvar ne može ni prići domaćem ajvaru po ukusu i kvalitetu, i zato sve o čemu dalje u tekstu budemo govorili, odnosi se na domaći ajvar, pravi specijalitet sa našeg podneblja.

Prvi ajvar nije spremila kuvarica domaćica. Niti je imala sastojke niti uslove. Onaj ko ga je spremio nije imao razlog da recept zapiše.

Ajvar je nastao u okolnostima koje je teško shvatiti u 21. veku i mora se krenuti na put, u avanturu 130 godina unazad, kroz Srbiju, Austrougarsku i Makedoniju.

Inače, recept za ajvar iz rerne, je jedan od najtraženijih na internetu, a mi vam dajemo provereni recept koji svima uspeva.

Sastojci:

  • 600 g crvene paprika
  •  2 čena belog luka
  • morska so
  •  maslinovo ulje
  • biber

Priprema

1. Paprike dobro operite i secite ih na sitnije kockice. Prelijte ih uljem, posolite i ostavite da se mariniraju oko tri sata.

2. Paprike stavite u pleh, pa ih sušite oko četiri sata u blago odškrinutoj rerni zagrejanoj na 50 stepeni. Nakon toga, ako želite uklonite ljuske sa paprika, pa paprike sameljite u mašini za meso.

3. Tokom mlevenja dodajte biber, beli luk i ako volite, ljutu papričicu. Na kraju dodajte još ulja i njime doterajte gustinu ajvara.

4. Gotov ajvar sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mesto.

 

 

Komentari (0)

Loading