PASTIRSKI GULAŠ Aromatično jelo od svinjskog mesa, zagrejaće vam dušu i telo

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Savršen predlog za ručak za celu porodicu. Držaće vas dugo sitim.

pastirski gulaš
Shutterstock

Potrebno je

  • 800 g svinjskog mesa od buta
  • 4-5 glavica crnog luka
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 čena belog luka
  • so, biber i suvi biljni začin po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1-2 kašike brašna
  • 4 dl soka od paradajza
  • ljuta papričica i lovorov list po želji

Priprema

Na tihoj vatri zagrejte svinjsku mast. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Dodajte meso od buta iseckano na kockice i nastavite dinstanje dok meso blago ne porumeni. Pokušajte da meso iseckate na kockice približno jednake veličine čime ćete da ubrzate proces dinstanja jer će se komadi mesa dinstati ravnomerno i biti gotovi u isto vreme. Nalijte meso i luk vodom tako da voda tek prekrije meso i pustite da se polagano krčka u poklopljenoj šerpi na tihoj vatri. U toku kuvanja na svakih 10-15 minuta proverite da li je voda isparila i ako ima potrebe dolijte još vode uz povremeno mešanje. Kada se meso skuva i omekša, a voda skoro ispari, dodajte začine, sitno seckani beli luk i promešajte. Pospite meso brašnom, promešajte, a potom dodajte i alevu papriku i sve dodatno dobro promešajte. Nalijte gulaš sokom od paradajza, vodu dolijte po potrebi, dodajte list lovora i pola ljute papričice po želji. Pustite gulaš da se polagano krčka na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Gulaš poslužite topao uz testeninu, kuvani krompir ili krompir pire i čašu crnog vina.

Komentari (0)

Loading