NAJLEPŠE BOŽIĆNE ČESNICE U Vojvodini se pravi sa orasima i medom, a na jugu je posna

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Približava se Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Obavezna na prazničnoj trpezi je česnica, tradicionalna pogača. Postoje različiti načini pripreme , ali neizostavno je lomljenje česnice na delove, među članovima domaćinstva, i traženje parice. Nju domaćica tokom pripreme stavi u hleb, i smatra se da će pratiti sreća i materijalno blagostanje, onoga ko je pronađe. Mi vam donosimo recept za česnice iz cele Srbije, po krajevima.

Vojvođanska česnica
Shutterstock

Vojvodina
Sa orasima i šećerom

Sastojci:
600 g kora
400 g mlevenih oraha
250 g šećera u prahu
250 g suvog grožđa
2 dl ulja
3 dl mleka
novčić, zrno pšenice, zrno kukuruza
med
Priprema:
Izmešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Tepsiju nauljite, stavite na dno dve kore i svaku poprskajte sa malo ulja i malo mleka. Slažite ostale kore tako da na svaku stavite oko tri kašike fila, pa rasporedite novčić, pšenicu i kukuruz. Gornju koru premažite uljem, pa celu pitu isecite na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Vrelu česnicu premažite medom i ostavite da se ohladi.

Česnica Zapadne Srbije Shutterstock
 

 

Zapadna Srbija
Sa kukuruznim brašnom

Sastojci:
450 g kukuruznog brašna
450 ml kisele vode ili mlake obične vode
50 g masti
1 kašičica soli
pola kašičice sode bikarbone
oko 100 g belog brašna

Priprema:
U dublju činiju sipajte brašno, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajite kiselu vodu, rastopljenu mast, pa sve izmešajte. U okruglu tepsiju stavite pek-papir ili dobro podmažite sa uljem da se ne bi testo zalepilo. Sipajte smesu, pokvasiti ruke sa malo vode, oblikujte i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, nekih pola sata. I u ovu česnicu stavljaju se novčić, pasulj i zrno kukuruza.

Česnica istočne Srbije Shutterstock
 

 

Istočna Srbija
Bez kvasca

Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
250 ml vode
kašičica soli
po zrno pšenice, kukuruza i pasulja, novčić

Priprema:
Zamesite testo bez kvasca s brašnom, solju i vodom, te ga mesite dok se ne ujednači. U testo dodajte zrnevlje po želji i novčić. Još neko vreme mesite, pa oblikujte pogaču u obliku kruga. Pecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni.

Česnica južne Srbije Shutterstock
 

 

Južna Srbija
Posna

Sastojci:
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2 do 3 kašike ulja
so po ukusu
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekše testo, a deo testa ostavite sa strane. Stavite ga u podmazan pleh, a od ostatka testa napravite ukrase koji za vas simbolišu zdravlje, porodicu, napredak… U česnicu se stavlja novčić, drenova grančica, zrno pasulja.

Česnica šumadije Shutterstock
 

 

Šumadija
Sa jajima i mašću

Sastojci:
1 kocka kvasca
250 ml mleka
kašičica šećera, kašičica brašna
500–600 g brašna
2 kašike šećera
250 g putera ili masti iseckano na listiće

Priprema:
U mleko stavite kvasac, izdrobite ga, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostavite da nadođe. Sipajte brašno u posudu za mućenje, pa na sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati nadošli kvasac. Dodajte jaja i sve dobro izmešajte varjačom. Ostavite testo da odstoji dvadesetak minuta na toplom mestu. Onda ga premesite i razvaljajte, pa po njemu pospite listiće masti. Urolajte, secite na delove, pa delove poređajte u podmazan pleh i ostavite još 20 minuta. Česnicu premažite jajima i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Komentari (0)

Loading