SARMA SA MLEVENIM MESOM Po starom receptu iz bakine kuhinje
Sočne i slasne sarme, idealne za slavsku ili prazničnu trpezu.
Potrebno je:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 kg mlevenog mesa
- 4 veće glavice luka
- 2 veće šargarepe
- 50 g pirinča
- 2 čena belog luka
- 300 g slanine
- 1 kašika mlevene paprike
- 4 lovorov list
- 2 kašičice peršuna
- 1 kašičica mirođije
- po ukusu so
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema
Propržite na masti sitno seckani luk i šargarepu rendanu na krupno. Dodajte mleveno meso, smanjite temperaturu pa dinstajte. Onda dodajte sitno seckani beli luk, peršun, mirođiju, so, biber. Pirinač operite pod vrelom vodom pa dodajte. Sjedinite sve dobro. Propržite u zasebnom tiganju mlevenu papriku na dve kašike zagrejane masti . Poređajte na dno šerpe nekoliko listova kupusa. Zatim filujte sarme, na list kupusa stavite fil, preklopite jednu pa drugu stranu i uvijte polako. Onda ih sve ređajte u šerpu. Potom ih prelite sa proprženom mlevenom paprikom, stavite par lista lovora i nekoliko kriški slanine. Pravite ostale sarme i ređajte, pa posle drugog reda ponovite postupak. Poslednje prekrijte sa nekoliko listova kupusa, pa nalijte preostali preliv. Sipajte vode da sarme oplivaju. Sarme krčkajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata. Onda ih zapecite u rerni, sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:
DOMAĆA SARMA KRALJICA SLAVA Odličan recept srpske kuhinje, uživaćete u svakom zalogaju
U ovom receptu , fil se drugačije pravi a slanina daje posebnu draž.
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
BAŠ ONAKO KAKO BAKA PRAVI Posna sarma probudiće sva vaša čula
Ukus je neprikosnoven!
RUČAK KAKVOG NEMA Napravite sarmu po makedonskom receptu!
Poseban je recept.
GIROS Grčki specijalitet koji budi uspomene na dane letovanja, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočan i slasan, prste da poližete.
AKO TESTO NIJE NARASLO NEMOJTE DA GA BACATE Dodajte ovaj jedan ključni sastojak i sve će biti u redu
Ako ovaj sastojak dodate u testo koje nije naraslo, biće potrebno samo da ga premesite.
PRINCES KROFNE Starinska poslastica koja vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju
Ovakve do sada niste jeli, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
OSVEŽAVAJUĆI TIRAMISU SA LIMUNOM Savršeni spoj sa voćem kome rum daje posebnu čar
Fenomenalni slatkiš oboriće s nogu i one izbirljive.
TRIKOVI ZA SAVRŠENU ŠEĆERNU GLAZURU Neće se lepiti ni pucati a torta će biti kao kupovna
Da bi dobro prianjala uz tortu i kolače glazura mora da ima pravu konzistenciju. Ako je suviše gusta nećete moći da je nanesete, a suviše retka neće pokriti dobro tortu.
Komentari (0)