SARMA SA MLEVENIM MESOM Po starom receptu iz bakine kuhinje

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Sočne i slasne sarme, idealne za slavsku ili prazničnu trpezu.

sarme od mlevenog mesa
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg mlevenog mesa
  • 4 veće glavice luka
  • 2 veće šargarepe
  • 50 g pirinča
  • 2 čena belog luka
  • 300 g slanine
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 4 lovorov list
  • 2 kašičice peršuna
  • 1 kašičica mirođije
  • po ukusu so
  • 1 kašičica mlevenog bibera

Priprema

Propržite na masti sitno seckani luk i šargarepu rendanu na krupno.  Dodajte mleveno meso, smanjite temperaturu pa dinstajte. Onda dodajte sitno seckani beli luk, peršun, mirođiju, so, biber.  Pirinač operite pod vrelom vodom pa dodajte. Sjedinite sve dobro. Propržite u zasebnom tiganju mlevenu papriku na dve kašike zagrejane masti . Poređajte na dno šerpe nekoliko listova kupusa. Zatim filujte sarme, na list kupusa stavite fil, preklopite jednu pa drugu stranu i uvijte polako.  Onda ih sve ređajte u šerpu. Potom ih prelite sa proprženom mlevenom paprikom, stavite par lista lovora i nekoliko kriški slanine.  Pravite ostale sarme i ređajte, pa posle drugog reda ponovite postupak. Poslednje prekrijte sa nekoliko listova kupusa, pa nalijte preostali preliv. Sipajte vode da sarme oplivaju. Sarme krčkajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata.  Onda ih zapecite u rerni, sve dok ne porumene.

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading