SARMA SA MLEVENIM MESOM Po starom receptu iz bakine kuhinje
Sočne i slasne sarme, idealne za slavsku ili prazničnu trpezu.
Potrebno je:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 kg mlevenog mesa
- 4 veće glavice luka
- 2 veće šargarepe
- 50 g pirinča
- 2 čena belog luka
- 300 g slanine
- 1 kašika mlevene paprike
- 4 lovorov list
- 2 kašičice peršuna
- 1 kašičica mirođije
- po ukusu so
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema
Propržite na masti sitno seckani luk i šargarepu rendanu na krupno. Dodajte mleveno meso, smanjite temperaturu pa dinstajte. Onda dodajte sitno seckani beli luk, peršun, mirođiju, so, biber. Pirinač operite pod vrelom vodom pa dodajte. Sjedinite sve dobro. Propržite u zasebnom tiganju mlevenu papriku na dve kašike zagrejane masti . Poređajte na dno šerpe nekoliko listova kupusa. Zatim filujte sarme, na list kupusa stavite fil, preklopite jednu pa drugu stranu i uvijte polako. Onda ih sve ređajte u šerpu. Potom ih prelite sa proprženom mlevenom paprikom, stavite par lista lovora i nekoliko kriški slanine. Pravite ostale sarme i ređajte, pa posle drugog reda ponovite postupak. Poslednje prekrijte sa nekoliko listova kupusa, pa nalijte preostali preliv. Sipajte vode da sarme oplivaju. Sarme krčkajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata. Onda ih zapecite u rerni, sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:
BAKA MAJINA LETNJA SARMA Ko je jednom proba uvek joj se vraća
Svaki zalogaj je raj za nepca.
LETNJA SARMA PO RECEPTU IZ STARE SVESKE Preukusna, zasitna i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Ukućani će stajati u redu za još.
SARMICA SA KROMPIROM Posni specijalitet na drugačiji način, prste da poližete
Slasno jelo pravi je raj za nepca.
POSNA SARMA SA SUVIM ŠLJIVAMA Nećete da primetite da nedostaje meso, nikad ukusnija
Sočna i slasna, a suve šljive joj daju poseban šmek.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
KRMENADLE U SOSU OD CRNOG LUKA Saftaste i aromatične, a meso se lepi za prste
Samo dodajte prilog po želji.
Komentari (0)