SARMA SA MLEVENIM MESOM Po starom receptu iz bakine kuhinje
Sočne i slasne sarme, idealne za slavsku ili prazničnu trpezu.

Potrebno je:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 kg mlevenog mesa
- 4 veće glavice luka
- 2 veće šargarepe
- 50 g pirinča
- 2 čena belog luka
- 300 g slanine
- 1 kašika mlevene paprike
- 4 lovorov list
- 2 kašičice peršuna
- 1 kašičica mirođije
- po ukusu so
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema
Propržite na masti sitno seckani luk i šargarepu rendanu na krupno. Dodajte mleveno meso, smanjite temperaturu pa dinstajte. Onda dodajte sitno seckani beli luk, peršun, mirođiju, so, biber. Pirinač operite pod vrelom vodom pa dodajte. Sjedinite sve dobro. Propržite u zasebnom tiganju mlevenu papriku na dve kašike zagrejane masti . Poređajte na dno šerpe nekoliko listova kupusa. Zatim filujte sarme, na list kupusa stavite fil, preklopite jednu pa drugu stranu i uvijte polako. Onda ih sve ređajte u šerpu. Potom ih prelite sa proprženom mlevenom paprikom, stavite par lista lovora i nekoliko kriški slanine. Pravite ostale sarme i ređajte, pa posle drugog reda ponovite postupak. Poslednje prekrijte sa nekoliko listova kupusa, pa nalijte preostali preliv. Sipajte vode da sarme oplivaju. Sarme krčkajte na umerenoj temperaturi dva do tri sata. Onda ih zapecite u rerni, sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:

POSNA SARMA SA SUVIM ŠLJIVAMA Nećete da primetite da nedostaje meso, nikad ukusnija
Sočna i slasna, a suve šljive joj daju poseban šmek.

BABA-VIŠNJINA SARMA Zbog nje je knez Miloš Obrenović uvek dolazio kući da ruča na vreme
Kažu da je jedno od omiljenih zimskih jela Miloša Obrenovića bila sarma koji je njegova majka, baba Višnja, nadgledala dok se krčkala na vatri da nešto ne bi pošlo po zlu. Osim njenog recepta, koji vam dajemo u nastavku, na kraju teksta vam otkrivamo trikove za spremanje sarme po receptu čuvene Baba Višnje.

LETNJA SARMA BOLJA OD ZIMSKE Sočno jelo koje će vas dugo držati sitim, a pomera granice dobrog ukusa
Savršena za sve svečane prilike, a obožavaće cela porodica.

LETNJA SARMA ZA PRAVE GURMANE Osvaja na prvi zalogaj, a držaće vas dugo sitim
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, prste da poližete.

PITA SA KOLENICOM Slasna i zasitna, za gurmane i one izbirljive
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

GABON TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Raskošna poslastica oduševiće goste
Savršena za svaku svečanost.

TAKOSI SA SEITANOM Savršena zamena za meso u danima posta, bićete oduševljeni ukusom
Zasitno jelo osvojiće vas od prvog zalogaja.

SLANA BULGUR SALATA Gotova za 2 minuta, a puna vitamina
Dodajte kao prilog uz jelo od povrća ili mesa.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU Mekane i sočne, pravi raj za nepca
Najbolje služite uz pire krompir ili prilog po želji.
Komentari (0)