HASELBAK Krompir na švedski način, hrskav kao pomfrit a topi se u ustima

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Dolazi iz švedskog grada Haselbaka, po kome je i dobio ime. Ukusan kao pečeni a krcka pod prstima.

haselbak
Shutterstock

Potrebno je

  • 6 krompira srednje veličine
  • 3 kašike otopljenog putera
  • so, biber i, po želji, malo strugane korice limuna

Priprema:
Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut na što tanje kriške. Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira. Na dasku stavite krompir, a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtasti predmet - kao na primer kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice. One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža. Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete napola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje. Stavite krompire u podmazani pleh, prelijte otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospite struganom koricom limuna. Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.

 

empanada

EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti

13:00

20 maj, 2024

Sezonski recepti

Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.

Komentari (0)

Loading