HASELBAK Krompir na švedski način, hrskav kao pomfrit a topi se u ustima
Dolazi iz švedskog grada Haselbaka, po kome je i dobio ime. Ukusan kao pečeni a krcka pod prstima.
Potrebno je
- 6 krompira srednje veličine
- 3 kašike otopljenog putera
- so, biber i, po želji, malo strugane korice limuna
Priprema:
Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut na što tanje kriške. Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira. Na dasku stavite krompir, a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtasti predmet - kao na primer kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice. One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža. Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete napola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje. Stavite krompire u podmazani pleh, prelijte otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospite struganom koricom limuna. Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)