NAJBOLJA JELA OD MLEVENOG MESA Gurmanski užitak za celu porodicu

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Gurmanski rolat, uštipci sa povrćem, zelena musaka, ili ćevapi iz rerne, šta god da izaberete nećete da pogrešite. Predlozi za doručak, ručak ili večeru.

gurmanski rolat
Shutterstock

Gurmanski rolat

Potrebno je

  • 700 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g prezli
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 jaje
  • 1 kašičica seckanog peršuna

Za premaz:

  • 1 jaja
  • malo soli
  • malo bibera

Za punjenje:

  • 4 jaja

Priprema:
Meso, prezle, so, biber, majčinu dušicu, jaje i peršun dobro pomešajte da se smesa ne raspada. Razvucite je na željenu debljinu na providnoj foliji i poslažite oljuštena obarena jaja jedno iza drugog. Urolajte čvrsto, stavite u podmazan pleh i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Nekoliko puta tokom pečenja mesni rolat premažite jajetom. Isecite tek kada se ohladi.

uštipci sa povrćem Shutterstock
 

 

Uštipci sa povrćem

Potrebno je

  • 250 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g graška
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 jaje
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 šaka ovsenih pahuljica
  • 2 kašike paradajz pirea 
  • 4 kašike brašna
  • so, biber
  • na vrh kašike sode bikarbone

Priprema: 
Grašak skuvajte i ocedite. U činiju sipajte umućeno jaje, dodajte meso i dobro izmešajte. Dodajte skuvan grašak, narendanu šargarepu, iseckan luk i peršun. Zatim dodajte sve ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Kašikom vadite uštipke i pržite na vrelom ulju dok ne porumene s obe strane.

zelena musaka Shutterstock
 

 

Zelena musaka

Potrebno je

  • 500 g mlevenog mesa
  • 400 ml mleka
  • 300 g spanaća
  • 4 jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • so, biber

Priprema:
Spanać operite i potopite u provrelu vodu nekoliko minuta. Luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte mleveno meso, so, biber i kratko dinstajte. Spanać ocedite i pomešajte s mesom. U nauljenu posudu sipajte smesu, izravnajte i prelijte sa polovinom mleka umućenog sa jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite i ponovo prelijte musaku preostalom smesom od jaja i mleka. Pecite još oko pola sata.

ćevapi Shutterstock
 

 

Ćevapi iz rerne

Sastojci:
Za ćevape:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 100 ml kisele vode

Za preliv:

  • 200 ml piva
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • ½ kašičice suve mirođije
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 50 ml ulja

Priprema:

U mleveno meso dodajte izrendan beli luk, sodu bikarbonu, so, biber i kiselu vodu. Dobro izmešajte, stavite u frižider da stoji jedan sat. Napravite ćevape, poređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Sipajte preko njih pripremljen preliv od pomešanih sastojaka i vratite u rernu još 15 minuta.

hleb ispod sača

HLEB ISPOD SAČA BOLJI OD KLASIČNOG Po receptu pevačice Nede Ukraden, mekan kao duša

17:00

19 maj, 2024

Sezonski recepti

Neda Ukraden, pevačica čija je višedecenijska karijera uzor mnogim mladim talentima, spada u zvezde koje su potvrdile da je za dugoročan opstanak na muzičkoj secni potreban veliki trud i rad, ali i fenomenalan vokal. Iako i dalje nastupa, ova muzička umetnica sa diplomama dva fakulteta, majka i baka troje unučadi obožava da kuva za svoje najmilije, a da je vrsna domaćica, pokazuje i ovaj starinski hleb ispod sača.

Komentari (0)

Loading