BRZI KOLAČI SA GRIZOM Sočni i jednostavni, a pomeraju granice dobrog ukusa
Kuglice sa šerbetom, kolač od griza i pekmeza, sočan turski desert i koh, bilo koji da izaberete bićete oduševljeni ukusom.
Kuglice sa šerbetom
Sastojci:
Za šerbet:
- 3 šolje šećera
- 3 čaše vode
- 2-3 kapi limunovog soka
Za testo:
- 1 jaje
- 1 čaša ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 šolja griza
- 3 čaše brašna
Priprema:
Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, sjedinite, pa dodajte griz i na kraju brašno. Lepo promešajte i umesite testo. Odvajajte male delove i pravite loptice. Ređajte u tepsiju. Svaku lopticu uvaljajte u griz i vratite u tepsiju. Uzmite dodatak od miksera i blago utisnite da napravite šaru. Pecite na 180°C nekih 30-35 minuta. Prelijte vruć kolač ohlađenim šerbetom.
Brzi kolač od griza i pekmeza
Sastojci:
- 3 jaja
- šolja šećera
- šolja griza
- šolja pekmeza
- šolja brašna
- šolja ulja
- šolja mleka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ostale sastojke i sve izmešajte (nije potreban mikser). Tepsiju pouljite i pospite brašnom, pa izlijte umućeno testo. Veličina tepsije može biti manja ili veća, zavisi koje visine želite da bude kolač. Takođe i pekmez može po vašem izboru, ako koristite kajsiju, imaćete svetliji kolač i drugačiji ukus. Možete probati i sa domaćim džemom od jagoda. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Lep je kada se jede topao, mekan je i posle dva dana.
Sočan turski desert
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera (200 ml)
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1 čaša glatkog brašna
- 1 čaša griza
- 5 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 3 čaše mleka
- pola čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika kakaoa
- 100 g čokolade za kuvanje
Ukrašavanje:
- kugla sladoleda ili voće
Priprema:
Umitite jaja i šećer, pa dodajte vanilin šećer, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve sjedinite i stavite u pleh da se peče na 190 stepeni Celzijusa. Dok se biskvit peče, spremite preliv. Stavite mleko da se prokuva, a u njega dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i kakao, a onda i ulje. Kolač prelijte sa prohlađenim prelivom. Ukrasite voćem ili sladoledom. Koh, ukus detinjstva u tanjiriću
Koh
Sastojci:
Za biskvit:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika griza
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanil-šećera
Priprema:
Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca, zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanil-šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)