BRZI KOLAČI SA GRIZOM Sočni i jednostavni, a pomeraju granice dobrog ukusa

BRZI KOLAČI SA GRIZOM Sočni i jednostavni, a pomeraju granice dobrog ukusa

11:30

Sezonski recepti 0

Kuglice sa šerbetom, kolač od griza i pekmeza, sočan turski desert i koh, bilo koji da izaberete bićete oduševljeni ukusom.

kuglice od šerbeta
Shutterstock

Kuglice sa šerbetom
Sastojci:
Za šerbet:

  • 3 šolje šećera
  • 3 čaše vode
  • 2-3 kapi limunovog soka

Za testo:

  • 1 jaje
  • 1 čaša ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 1 šolja griza
  • 3 čaše brašna 


Priprema:

Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, sjedinite, pa dodajte griz i na kraju brašno. Lepo promešajte i umesite testo. Odvajajte male delove i pravite loptice. Ređajte u tepsiju. Svaku lopticu uvaljajte u griz i vratite u tepsiju. Uzmite dodatak od miksera i blago utisnite da napravite šaru. Pecite na 180°C nekih 30-35 minuta. Prelijte vruć kolač ohlađenim šerbetom.

Brzi kolač od griza i pekmeza
Sastojci:

  • 3 jaja
  • šolja šećera 
  • šolja griza
  • šolja pekmeza 
  • šolja brašna
  • šolja ulja
  • šolja mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ostale sastojke i sve izmešajte (nije potreban mikser). Tepsiju pouljite i pospite brašnom, pa izlijte umućeno testo. Veličina tepsije može biti manja ili veća, zavisi koje visine želite da bude kolač. Takođe i pekmez može po vašem izboru, ako koristite kajsiju, imaćete svetliji kolač i drugačiji ukus. Možete probati i sa domaćim džemom od jagoda. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Lep je kada se jede topao, mekan je i posle dva dana.

Sočan turski desert
Sastojci: 
Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 čaša šećera (200 ml)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša glatkog brašna
  • 1 čaša griza
  • 5 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 3 čaše mleka
  • pola čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika kakaoa
  • 100 g čokolade za kuvanje

Ukrašavanje: 

  • kugla sladoleda ili voće

Priprema: 
Umitite jaja i šećer, pa dodajte vanilin šećer, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve sjedinite i stavite u pleh da se peče na 190 stepeni Celzijusa. Dok se biskvit peče, spremite preliv. Stavite mleko da se prokuva, a u njega dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i kakao, a onda i ulje. Kolač prelijte sa prohlađenim prelivom. Ukrasite voćem ili sladoledom. Koh, ukus detinjstva u tanjiriću

Koh

Sastojci:
Za biskvit: 

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika griza
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

  • 1 l mleka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanil-šećera

Priprema:
Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca, zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanil-šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.

 

Komentari (0)

Loading