MILŠEJK OD SLANINICE Gurmanski spoj nespojivih ukusa koji ćete ili obožavati ili izbegavati

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Razbudiće vas očas posla i dati enerije za ostatak dana.

milkšejk od slanine
Shutterstock

Potrebno je

  • 8 kriški slanine
  • 1/2 šolje javorovog sirupa
  • 1 šolja mleka
  • 4 šolje sladoleda od vanile
  • 1/2 šolje šlaga
  • malo ulja

Priprema:
Obložite pleh za pečenje alu-folijom. Na njega stavite rešetku za pečenje, namažite je uljem pa poređajte četiri kriške slanine. Pomoću četkice premažite jednu stranu svake kriške sa po kašikom javorovog sirupa. Uzmite krajeve svake kriške i zavrtite u suprotnim smerovima sve dok se strana sa sirupom ne uvije ka unutra, a slanina dobije oblik valjka. Na svaki kraj trake slanine zabodite čačkalice da je drže na mestu. Pecite slaninu u rerni na 200 stepeni 15 minuta. Izvadite pleh za pečenje iz rerne i prelijte slaninu sa po kašikom javorovog sirupa. Nastavite s pečenjem još oko pet minuta. Izvadite slaninu i ohladite. Preostale četiri kriške slanine stavite u tiganj pa pecite da postane hrskava. U loncu zagrejte masnoću od slanine, slaninu iz rerne i 6 kašika javorovog sirupa. Kuvajte sirup oko 3-4 minuta da se ukusi sjedine i ostavite da se ohladi 10 minuta. Izvadite slaninu, iseckajte je i dodajte sirupu i sve blendirajte sa mlekom i sladoledom. Ukrasite šlagom i mrvicama slanine pečene u tiganju.

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)