10 GREŠAKA KOD KUVANJA PASULJA Ako je nedovoljno kuvan ili preslan, sigurno radite ovo

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ovo su najčešće greške kod kuvanja pasulja, pa proverite da li ih i vi pravite.

pasulj
Shutterstock

1.Kuvate pasulj predugo ili kratko

Suvi pasulj je potrebno da kuvate i po dva sata, a za mladi je dovoljno i 30 minuta. Potrebno je da omekša, pa vodite računa o vrsti pasulja.

2. Kratko potapate pasulj

Pravilo kaže da je potrebno da potopite pasulj na minimum 8 sati. 

3. Stavljate malo povrća

Stavite dosta crnog i belog luka, šargarepa i ostalog povrća, daće na punoći ukusa.

4. Stavljajte previše mesa

Napravite balans između povrća i mesa, da jelo ne bi bilo prejako.

5. Previše solite

Slanina i određene vrste mesa su same po sebi dovoljno slane, pa povedite računa koliko soli vam treba.

6. Koristite prastari pasulj

Stara pakovanja bacite jer sa vremenom pasulj će izgubiti kvalitet, količinu minerala i vitamina.

7. Kuvate u premaloj šerpi

Pasulju je potrebno dovoljno mesta za kuvanje, zato koristite veliku šerpu.

8. Temperatura vode

Stavite da se kuva u hladnoj vodi, pa ga procedite kad provri. Dolijte vruće vode i ostalo. Lakše će da se vari.

9.Solite na početku kuvanja

Najbolje je da kuvate pasulj u nezasoljenoj vodi, a posolite tek na kraju, biće mekši.

10. Kuvate na prejakoj vatri

Najbolje kuvajte sporo, na laganoj vatri.

Komentari (0)

Loading