BOZA Nekada je bila po svim poslastičarama, sad ovo piće retko ko pravi

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Jeftino tursko piće nekada je bilo jako popularno, najbolje napravite i podsetite se zašto.

Starinska boza
Shutterstock

Potrebno je

  • 5 l vode
  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika običnog brašna 
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 400 g šećera

Priprema

Sipajte vodu u šerpu i ostavite da proključa. U posudi razmutite brašno sa malo vode pa sipajte dobijenu smesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Promešajte kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Pustite neka odstoji 24 sata. Procedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa pola litra vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte proceđenoj tečnosti. Vaš napitak je spreman. Čuvajte ga u frižideru. 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading