ČIKAŠKA PITA PICA Gurmansko jelo bogatog nadeva i hrskavog testa, drugačije od svega što ste probali
Jelo između pite i pice specijalitet je grada Čikaga, a svaki zalogaj je raj za nepca.
![čikaška pita pica](/data/images/2024-04-26/85650_shutterstock-172477409_f.jpg?timestamp=1714082400)
Za testo
- 700 g glatkog brašna
- 3-4 dl mlake vode
- 1 suvi pekarski kvasac
- 1 kašika soli
- 1 kašika ulja za premazivanje
Za sos od paradajza
- 3 čena belog luka
- 350 g seckanog paradajza
- maslinovo ulje
- peršun
- origano
- parmezan
- mleveni čili (po želji)
Za fil
- 500 g rendanog gauda sira
- 200 g kulena u štapu
- 100 g kobasice
- parmezan
- sos od paprike, soli i sirćeta
- narezane ljute feferone
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U velikoj posudi pomešajte glatko brašno, kvasac, vodu, so i malo ulja te umesite testo i ostavite da nadođe sat vremena. Iseckajte sitno beli luk pa pomešajte sa seckanim paradajzom. Zatim sipajte maslinovo ulje, peršun i mleni čili. Dodajte puno origana i parmezana pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nadošlo testo podelite na 2 dela 60:40 pa veći deo razvucite u okruglom kalupu. Na dno poređajte meso i nareske pa prekrijte sirom. Dodajte sos od paprike soli i sirćeta i ljute feferone. Ostatak testa razvucite i pokrijte kalup tako da zatvorite sve sastojke, proverite da nigde ne curi. Izbušite par rupa na vrhu testa. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda spojite krajeve i napravite krug oko kalupa. Unutar kruga dodajte pripremljeni paradajz sos. Skinite kalup i služite toplo, uz prilog po želji. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![pica sa slaninom](/data/images/2025-01-21/111767_shutterstock-2117081339_f.jpg)
PICA SA SLANINOM Italijanski specijalitet za prave gurmane, za lepo veče sa prijateljima
Neodoljiva i slasna, najbolje odmah stavite duplu meru.
![pica sa 4 vrste sira](/data/images/2025-01-14/111137_shutterstock-2256308315-1_f.jpg)
PICA SA 4 VRSTE SIRA Slasni italijanski specijalitet za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Neodoljiva i slasna, u slasnom spoju sa sirom.
![čokoladna pica](/data/images/2024-01-10/73485_shutterstock-2220404979_f.jpg)
ČOKOLADNA PICA Neodoljiva i slatka, za lepo porodično okupljanje
Italijanski klasik na drugačiji način.
![kaprićoza](/data/images/2024-11-08/105713_shutterstock-2417025285_f.jpg)
PICA KAPRIĆOZA Italijanski specijalitet raj za nepca, uzećete parče više
Jelo bez mane, za lepo veče sa prijateljima.
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)