DUNAVSKI TALASI U savršenom kremastom spoju sa višnjama, kolač stvoren za uživanje

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičan kolač sa višnjama, ovaj ćete obožavati.

dunavski talasi
Shutterstock

Potrebno je
 Za fil: 

  • 6 jaja 
  • 300 g višanja 

Za prvo testo: 

  • 15 kašika brašna 
  • 15 kašika šećera 
  • prašak za pecivo 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml ulja 

Za drugo testo:  

  • 15 kašika brašna 
  • 15 kašika šećera 
  • 2 kašike kakao-praha 
  • prašak za pecivo 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml ulja 

Za krem:  

  • 250 g putera
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 7 kašika šećera 
  • 600 ml mleka 

Za preliv: 

  • 50 g putera 
  • 100 g čokolade 

Priprema: 
Za koru, prvo testo, umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao. Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje, pa ih prstima blago utisnite u testo jer će se na taj način formirati talasi. Pecite 30 minuta na 150 stepeni. Za fil u šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte puding. Za preliv izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne. 

Možda vas zanima:

empanada

EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti

13:00

20 maj, 2024

Sezonski recepti

Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.

Komentari (0)

Loading