FRANCUSKI KROASANI BOLJI NEGO KLASIČNI Donosimo vam originalni recept za neodoljivo pecivo
Ako volite klasične kroasane, ove ćete da obožavate.
![francuski kroasan](/data/images/2024-05-22/88434_shutterstock-1162184725_f.jpg?timestamp=1716328800)
Potrebno je
Za testo:
- 280 g brašna
- 50 g šećera
- 1/3 kocke kvasca
- 120 ml toplog mleka
- 120 ml tople vode
- 220 g putera
- malo soli
Za premaz
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte toplo mleko i toplu vodu. Dodajte komad kvasca, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. Zasebno u posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo. Onda mesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Onda ga vratite u činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite. Potom razvaljajte testo u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite puter pa preklopite testom. Onda ga ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Oblikujte kroasane Zatim razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, na 200 stepeni, dok ne porumene. Pustite da se prohlade, pa služite. Bon appetit!
![trigona](/data/images/2024-06-21/91618_trigona_f.jpg)
TRIGONA Grčki desert koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Slatkiš koji se pojede za tren oka, za prave sladokusce.
![stifado](/data/images/2024-06-21/91617_stifado_f.jpg)
OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
![brusketi](/data/images/2024-06-21/91619_brusketi-2_f.jpg)
BRUSKETI Sočni italijanski zalogaajčići idealni za brzi doručak ili užinu, kad nemate vremena
Hrskavi i slasni, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
![pasta alfredo](/data/images/2024-06-21/91657_pasta-alfredo_f.jpg)
PASTA ALFREDO BOLJA OD ONE KLASIČNE Držaće vas dugo sitim, a pravi raj za nepca
Sočna i slasna, za pravo zadovoljstvo.
![posna šeherzada torta](/data/images/2024-06-21/91655_shutterstock-1216319767_f.jpg)
POSNA ŠEHERZADA TORTA Osetite čaroliju bajke iz 1001 noći u svakom zalogaju
Čarobna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)