GURMANSKA KROMPIR ČORBA Aromatična i slasna, a popravlja dan u trenu

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Preukusna čorba od krompira, za one izbirljive.

gurmanska krompir čorba
Shutterstock

Potrebno je

  • 450 g seckane slanine
  • 2 stabljike celera, iseckane na kockice
  • 1 luk, seckani
  • 3 čena belog luka, mlevena
  • 8 krompira, oljuštenih i isečenih na kockice
  • 500 ml pilećeg bujona, ili dovoljno da pokrije krompir
  • 3 kašike putera
  • 30 ml višenamenskog brašna
  • 125 ml pavlake za kuvanje
  • 3 kašičice seckanog svežeg peršuna
  • soli i sveže mlevenog crnog bibera po ukusu

Priprema

Pripremite sve sastojke. Slaninu pecite u rerni na srednjoj temperaturi, 5 do 10 minuta, uz povremeno okretanje. Onda je ocedite na ubrusu. Ostavite četvrtinu šolje masti od slanine. U toj masti propržite crni luk i celer, oko 5 minuta, dok ne postane staklast. Dodajte beli luk pa pecite još 2 minuta. Ubacite i sečen krompir, pa pržite par minuta. Zatim vratite slaninu u tiganj i nalijte pileći bujon, da prekrije krompir. Stavite poklopac i dinstajte 15 do 20 minuta, sve dok krompir ne omekša. Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Brašno umutte, pa pržite uz neprestano mešanje, oko 2 minuta. Pavlaku za kuvanje i peršun umutite pa stavite da proključa, i kuvajte oko 5 minuta, uz neprestano mešanje. Mešavinu pavlake dodajte u mešavinu krompira, pa sve promešajte. Oko pola supe izblendajte u blenderu. Onda vratite u tiganj. Začinite. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading