OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
Potrebno je
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
Za glazuru
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca sa puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro pa umešajte mlevene bademe i prah šećer. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku sa vanilinim šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VODENA TORTA Zaboravljena jeftina poslastica skupog ukusa, sve bake su znale recept za nju
Sastojke več imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
MARKIZA Nepečena poslastica koja je neizostavna na svakoj svečanoj trpezi
Kraljica svakog bitnog događaja i svečane trpeze, a priprema je tako jednostavna.
FILADELFIJA TORTA Kremasta i očaravajuća nepečena poslastica od koje će vam poći voda na usta
Jednostavne pripreme, a ukusa koji priča priče.
TORTA OD AVOKADA I LIMETE Očaravajuća, nepečena poslastica koja će vas rashladiti u momentu
Mekana i mirisna, za dane kada nemate vremena.
PILEĆA SUPA JAČA IMUNITET U TRENU Zagrejaće vas u kišnim septembarskim danima, po receptu bez mane
Ublažiće siptome prehlade i okrepiti organizam.
NAPRAVITE NAJBOLJU ČOKOLADNU GLAZURU Neće se teško razmazivati ni imati grudvice, a svaki desert će biti savršen
Primenite ove jednostavne trikove i uživajte u neodoljivoj glazuri.
SUVA PITA SA ORASIMA Po 1 stvari se razlikuje od baklave, a podjednako ukusna i izdašna
Neodoljiv desert pogodan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.
RIŽOTO SA PEČURKAMA Držaće vas dugo sitim, a pojede se u slast
Kremasti rižoto oduševiće i one izbirljive.
AKO ŽELITE DA FAŠIRANE ŠNICLE BUDU SOČNE NEMOJTE DA RADITE OVO Ovako prave turski kuvari, a uvek ispadnu neodoljive
Primenite ove jednostavne trikove turskih kuvara i uživajte u savršenom ručku.
Komentari (0)