OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.

opera torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g mlevenih badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašičice instant kafe
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za glazuru

  • 100 g tamne čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca sa puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro pa umešajte mlevene bademe i prah šećer. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku sa vanilinim šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe. Bon appetit!

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading