URMAŠICE Starinski kolači od prhkog testa koji bude nostalgiju na prošla vremena
Sočan spoj prhkog testa i slatkog sirupa, za kolačiće koji se pamte.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g putera
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml mleka
Za sirup:
- 500 g šećera
- 600 ml vode
- sok od 1 limuna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi zagrejte vodu pa dodajte šećere i limunov sok, pa kuvajte sve dok se šećer ne otopi. Pustite da se prohladi. U jednoj posudi umutite penasto puter sa šećerom. Dodajte jaje i dobro promešajte. U zasebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i so, pa lagano dodajte u smesu. Sipajte malo mleka pa zamesite glatko i mekano testo. Rukom oblikujte urmašice. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruće urmašice odmah prelijte hladnim sirupom, pa pustite da se prohlade i upiju sirup. Prijatno!
Možda vas zanima:
BRZI LEŠNIK KOLAČIĆI Samo 3 sastojka i nema paljenja rerne, savršeni za iznenadne goste
Mekani i neodoljivi, najbolje odmah stavite duplu meru.
DOMAĆE URMAŠICE SAVRŠENE ZA PORODIČNO OKUPLANJE Dodatak ove namirnice im daje posebnu draž
Aroma limuna u prelivu dodaje na ukusu.
MEDENJACI PO RECEPTU STAROM 100 GODINA Prave se brzo i lako, a tope se u ustima
Savršeno idu uz šolju kafe ili čaja.
STARINSKI MEDENJACI Recept baka Jele star 30 godina oduševiće i one izbirljive
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)