SPREMITE URMAŠICE SA LEŠNICIMA Starinska poslastica koja je uvek rado viđena na trpezi
Ako se prisetimo detinjstva, shvatićemo da su naše bake često pravile urmašice, pa je vreme da se oprobate u spremanju ove poslastice
Sastojci:
- 2 jajeta (jedno žumanca ostavite sa strane)
- 1 šolja zdrobljenih lešnika
- 3 šolje brašna
- 250 g omekšanog putera
- 7 kašika griza
- 7 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilin šećera
Sirup
- 600 g (2,5 šolje) šećera
- 1 kriška limuna
- 600 ml vode
Priprema:
Pomešajte puter (rastopljen) sa dva jajeta u činiji.
Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da mešate.
Osim toga, dodajte izdrobljene lešnike i tri šolje brašna dok mešate sve to.
Uzmite komade od testa i formirajte ovalni oblik.
Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili.
Uz pomoć viljuške nacrtajte liniju, pa pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Kolačice prebacite u vatrostalnu posudu, pa ih pospite sirupom, ali sačekajte da ga potpuno upiju.
ČUPAVCI NA VODI Nedoljivi desert za dane strogog posta koji nimalo ne zaostaje za originalom
Ako volite klasične čupavce, ove ćete obožavati.
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)