ŠNENOKLE PO STAROM TETA MILICINOM RECEPTU Biće vazdušaste i mekane kao pamuk, a nikad slađe

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Neodoljivi desert nestaće sa stola odmah.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 jaja 
  • 100 g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom belanca u čvrstu smesu. Sipajte mleko i vanilin ekstrakt u dublju šerpu pa stavite na ringlu da provri. Potom smanjite temperaturu, pa kašikom vadite belanca i pažljivo spuštajte u vruće mleko. Kuvajte šnenokle po minut i po sa svake strane, izvadite iz mleka, i ređajte u činiju. Zasebno, u posudi, umutite žumanca sa šećerom. Zatim dodajte brašno i 2 kašike mleka u kojem ste kuvali šnenokle. Promešajte dobro. Mleko od šnenokli stavite na ringlu da provri, ali smanjite temperaturu. Postepeno dodajte smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje, i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Hladnim prelivom prelijte šnenokle. Ostavite u frižideru da se prohladi.

 

Možda vas zanima:

šnenokle

ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima

17:00

17 april, 2024

Sezonski recepti

Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.

Komentari (0)

Loading