ČOKO-VANILA TORTA Fantastičan spoj nežnosti u kome ćete uživati, savršena poslastica za sve

Ana Klikovac

17:00

Slatki kutak 0

Raskošna torta će oduševiti vaše goste...

torta
Shutterstock

Praznična čoko-vanila torta je prepuna fila, prelivena glazurom i vrlo raskošna.

 

Sastojci:

Za beli patišpanj:

  • 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
     
  • 198 g šećera
     
  • 99 ml ulja
     
  • 3/4 kašičice kuhinjske soli
     
  • 2 kašičice praška za pecivo
     
  • 14 ml ekstrakta vanile
     
  • 240 ml brašna
     
  • 227 g slatke pavlake, na sobnoj temperaturi

Za vanila patišpanj:

  • 266 g šećera
     
  • 156 g brašna
     
  • 14 g kukuruznog skroba
     
  • 43 g kakaoa
     
  • 1 1/4 kašičice praška za pecivo
     
  • 2 kašičice espreso praha
     
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
     
  • 1/2 kašičice kuhinjske soli
     
  • 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
     
  • 99 ml ulja
     
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
     
  • 170 ml vode

Za fil:

  • 152 g putera, omekšanog
     
  • 1/4 kašičice kuhinjske soli
     
  • 454 g šećera u prahu, prosejanog
     
  • 14 ml ekstrakta vanile
     
  • 28 ml do 43 ml mleka

Za glazuru:

  • 227 g crne čokolade, iseckane
     
  • 113 ml slatke pavlake

Priprema:

Za ovu tortu zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite dva okrugla kalupa za torte. Po želji obložite papirom za pečenje i podmažite papir. Prvo napravite patišpanj od vanile tako što ćete da umutite jaja i šećer, dok smesa ne postane glatka. Postepeno dodajte ulje, sve vreme muteći. Umešajte so, prašak za pecivo i ekstrakt vanile. Lagano umešajte brašno iz tri puta.

Sipajte testo u jedan od pripremljenih plehova. Pecite patišpanj 30 do 35 minuta, dok ne počne da rumeni na vrhu. Može malo da pukne; to je u redu. Izvadite patišpanj iz rerne, a posle 10 minuta ga okrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi.

Za čokoladni patišpanj umutite suve sastojke. Dodajte jaja, ulje i ekstrakt vanile, mutite dok ne postane glatko. Postepeno dodajte vodu i mutite dok ne postane glatko. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 35 minuta, ili dok čačkalica ne bude čista. Izvadite patišpanj iz rerne, a posle 10 minuta ga okrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi. Ohlađene patišpanje isecite na pola horizontalno, tako da napravite četiri okrugla sloja. Stavite jedan sloj vanila patišpanja na tanjir za serviranje.

Napravite fil tako što ćete da umutite puter i so dok ne postanu glatki. Dodajte šećer, ekstrakt vanile i 2 kašike mleka, pa umutite dok ne postane penasto. Dodajte još mleka ako vam se čini da je glazura previše kruta da bi se razmazala. Namažite 1/3 fila na patišpanj, pa odozgo stavite patišpanj od čokolade. Opet premažite sa 1/3 fila, pa odozgo stavite patišpanj od vanile. Premažite preostalim filom i odozgo stavite patišpanj od čokolade.

Da biste napravili glazuru pomešajte čokoladu i slatku pavlaku u posudi i zagrejte dok krem ne bude jako vruć. Mešajte da se čokolada potpuno rastopi. Prelijte i namažite glazuru preko torte i ostavite da kaplje preko ivica i niz strane. Potom zagladite strane lopaticom. Odozgo po želji pospite iseckanim lešnicima. Ostavite tortu da odstoji, dok se čokolada ne stegne, barem nekoliko sati.  

 

 

Bonus video:

 

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading