ČOKO-VANILA TORTA Fantastičan spoj nežnosti u kome ćete uživati, savršena poslastica za sve
Raskošna torta će oduševiti vaše goste...
Praznična čoko-vanila torta je prepuna fila, prelivena glazurom i vrlo raskošna.
Sastojci:
Za beli patišpanj:
- 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 198 g šećera
- 99 ml ulja
- 3/4 kašičice kuhinjske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 14 ml ekstrakta vanile
- 240 ml brašna
- 227 g slatke pavlake, na sobnoj temperaturi
Za vanila patišpanj:
- 266 g šećera
- 156 g brašna
- 14 g kukuruznog skroba
- 43 g kakaoa
- 1 1/4 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice espreso praha
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 99 ml ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 170 ml vode
Za fil:
- 152 g putera, omekšanog
- 1/4 kašičice kuhinjske soli
- 454 g šećera u prahu, prosejanog
- 14 ml ekstrakta vanile
- 28 ml do 43 ml mleka
Za glazuru:
- 227 g crne čokolade, iseckane
- 113 ml slatke pavlake
Priprema:
Za ovu tortu zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite dva okrugla kalupa za torte. Po želji obložite papirom za pečenje i podmažite papir. Prvo napravite patišpanj od vanile tako što ćete da umutite jaja i šećer, dok smesa ne postane glatka. Postepeno dodajte ulje, sve vreme muteći. Umešajte so, prašak za pecivo i ekstrakt vanile. Lagano umešajte brašno iz tri puta.
Sipajte testo u jedan od pripremljenih plehova. Pecite patišpanj 30 do 35 minuta, dok ne počne da rumeni na vrhu. Može malo da pukne; to je u redu. Izvadite patišpanj iz rerne, a posle 10 minuta ga okrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi.
Za čokoladni patišpanj umutite suve sastojke. Dodajte jaja, ulje i ekstrakt vanile, mutite dok ne postane glatko. Postepeno dodajte vodu i mutite dok ne postane glatko. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 35 minuta, ili dok čačkalica ne bude čista. Izvadite patišpanj iz rerne, a posle 10 minuta ga okrenite iz kalupa na rešetku da se ohladi. Ohlađene patišpanje isecite na pola horizontalno, tako da napravite četiri okrugla sloja. Stavite jedan sloj vanila patišpanja na tanjir za serviranje.
Napravite fil tako što ćete da umutite puter i so dok ne postanu glatki. Dodajte šećer, ekstrakt vanile i 2 kašike mleka, pa umutite dok ne postane penasto. Dodajte još mleka ako vam se čini da je glazura previše kruta da bi se razmazala. Namažite 1/3 fila na patišpanj, pa odozgo stavite patišpanj od čokolade. Opet premažite sa 1/3 fila, pa odozgo stavite patišpanj od vanile. Premažite preostalim filom i odozgo stavite patišpanj od čokolade.
Da biste napravili glazuru pomešajte čokoladu i slatku pavlaku u posudi i zagrejte dok krem ne bude jako vruć. Mešajte da se čokolada potpuno rastopi. Prelijte i namažite glazuru preko torte i ostavite da kaplje preko ivica i niz strane. Potom zagladite strane lopaticom. Odozgo po želji pospite iseckanim lešnicima. Ostavite tortu da odstoji, dok se čokolada ne stegne, barem nekoliko sati.
Bonus video:
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica dostojna kraljevske trpeze, po receptu bez mane
Ni malo ne zaostaje za originalom, a savršena za slavsku trpezu.
NEODOLJIVA TRUFALDINO TORTA SA PALAČINKAMA Recept autorke profila "Majine čarolije"
Napravite ovu ukusnu poslasticu sa palačinkama po receptu Marije Borojević iz Beograda.
SLADOLED TORTA Nepečena poslastica od samo 3 sastojka, a ukusa koji priča priče
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
POSNI TIRAMISU Sočni kolač sa kafom ni malo ne zaostaje za originalom
Posni desert oduševiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA VIŠNJAMA I PLAZMOM Poslastica koju svi obožavaju, uvek se traži parče više!
Ovu verziju baklave svi obožavaju!
NAJMEKŠI MEDENJACI Poslastica koju vole sve generacije se lako sprema, raj je za sva čula
Recept za najmekše medenjake
ČOKO-VANILA TORTA Fantastičan spoj nežnosti u kome ćete uživati, savršena poslastica za sve
Raskošna torta će oduševiti vaše goste...
KEKSIĆI OD BADEMA I KOKOSA Uživajte u hladnim danima uz ovu poslasticu, a klinci će biti posebno oduševljeni!
Keksići od badema i kokosa su sve što vam treba u ovim hladnim danima.
DOMAĆE OBLANDE SA GRIZOM Jednostavno se prave i nezaobilazne su na slavskim trpezama
Idealne su za slave i proslave.
Komentari (0)