ČUVENE ŽERBO KOCKE Aleksandra nam je dala recept kako da budu najukusnije
Napravite čuveni kolač po receptu Aleksandre Cvetković iz okoline Leskovca
Piše: Ivana Pavlović
Poznati mađarski kolač idealan je za svaku svečanost, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko. Recept je sa nama podelila Aleksandra Cvetković iz okoline Leskovca koja već godinu dana živi u Banovcima i na Instagramu ima profil “recepti sa juga Srbije”. Završila je trgovačku školu i gastronomiju na Višoj poslovnoj školi i već pet godina kuva u jednom restoranu. Ističe da je prezadovoljna nalogom na mrežama, da rado prihvata pohvale, ali je spremna i na kritiku, jer je sve to deo učenja. Sa nama je podelila recept za poznati mađarski desert žerbo kocke, koji će svakoga oduševiti.
Da li ste nekada menjali sastojke i ako jeste, koliko se tada razlikovao ukus?
- Menjala sam, pravila sam više puta sa margarinom i uljem i mogu vam reći da je lepo, ali meni su najlepše kada stavim mast. S uljem korice nisu dovoljno mekane.
Da li ste pravili sa drugim džemom i koliko se to razlikovalo? Ili drugom vrstom brašna?
- Menjala sam par puta sastojke, pa sam umesto oraha koristila mlevene lešnike, a umesto džema od kajsije koristila sam džem od jagoda. Iskreno, ja bih radije izabrala orahe u kombinaciji sa džemom od šljiva, ali to je sve stvar ukusa.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?
- Da, moguće je napraviti i posnu verziju kolača. Umesto masti koristiti posni margarin ili ulje, a umesto mleka kiselu vodu.
U kojim prilikama biste poslužili ovaj kolač?
- Ovaj kolač možete služiti za specijalne prilike kao što su slavske trpeze, kao i za Božić ili Badnje veče u posnoj verziji.
Koje je najbolje jelo koje ste probali?
- Na ovo pitanje nemam baš konkretan odgovor, ako baš moram da istaknem, ja bih izabrala par jela koja su meni omiljena - svinjski kotlet u sosu od senfa, punjena posna paprika, piletina u sosu od karija.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Jelo koje ne volim da pravim je riblja čorba, nikad je nisam pravila iskreno i ne bih nikad jer ne volim ribu.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Princes krofne. Bila sam toliko uporna da ih napravim, ali svaki put kad god sam krenula da ih napravim nikad nisu uspele, tako sam ih par puta bacila.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Izabrala bih specijalitete sa juga Srbije. Za predjelo bih odlučila da to budu domaći sirevi, kajmak i suhomesnati domaći proizvodi. I sve to servirano sa domaćim hlebom ili projom, recimo. Uz dodatak ajvara, pindžura i različitih salata i, naravno, uz sve to ide dobra rakija šljiva. Glavno jelo bi bile pileće rolnice sa suvim šljivama sa prilogom pire od batata, prelivene kajmakom. Za desert bih napravila mus tortu od čokolade i malina. Mus torta je najlepša od svih torti koje sam ikad probala. Sočne korice, mus od čokolade u kombinaciji sa malinama su idealan spoj.
Da vam navrate iznenadni gosti koji slatkiš biste im poslužili?
- Za iznenadne goste uvek imam rešenje, to su palačinke. Veoma brzo se prave, ukusne su, a najbitnije je da ih svi vole. Naravno, poslužila bih ih sa domaćim džemom od šljiva.
Žerbo kocke
Za testo:
- 250 g masti
- 100 g šećera
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 dl mleka
- 1 kocka kvasca
Za fil:
- pekmez od kajsija (ja sam dodala na tri kore i džem od šljiva da bude šarenije)
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
- prah šećer
Priprema:
Kvasac izdrobite u toplom mleku i ostavite da se naraste. Mast penasto umutite sa šećerom, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim nadošli kvasac i zamesite testo. Testo podelite na tri jednaka dela, pa ta tri dela na još tri dela da dobijete 6 jufki ili loptice. Pleh za pečenje podmažite i pospite brašnom. Papir za pečenje isecite na veličini pleha, pa razvijajte korice na papiru. Prvu koru stavite u pleh (odvojiti od papira za pečenje), pa premažite pekmezom, zatim pospite polovinom oraha, pa polovinom šećera. Stavite drugu koru, takođe premažite pekmezom, pospite ostatkom oraha i šećera i pokrijte sa trećom korom i nastavite tako postupak sve do pete kore. Zadnju koru ne premazujemo. Kada završite sa korama, kolač ostavite na toplom da stoji pola sata. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, oko 20 minuta. Ohlađen kolač prelijte glazurom od čokolade (otopiti čokoladu i ulje na pari ili u mikrotalasnoj), pa kada se čokolada stegne, možete i posuti šećerom u prahu. Isecite na kocke.
Možda vas zanima:
ŽERBO KOCKE Očaravajući mađarski kolač sa dugom istorijom, prhkim korama i džemom
Čuveni kolač ime je dobio po istoimenoj poslastičarnici koja se nalazi na trgu Vorošmarti u Budimpešti.
ŽERBO KOCKE Mađarski desert koji samo dobija na popularnosti, a nestane sa stola odmah
Mađarski starinski kolači od kora, džema i oraha.
BELE KOCKE Kremasti kolač mekan kao pamuk, nema ko vam neće tražiti recept
Sočan desert pravićete stalno, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
LIMUN KEKS Sočni kiselkasto slatki spoj u desertu koji se ne odbija
Aromatični kolač idealan je za sve prilike.
ČUVENE ŽERBO KOCKE Aleksandra nam je dala recept kako da budu najukusnije
Napravite čuveni kolač po receptu Aleksandre Cvetković iz okoline Leskovca
MARKIZA TORTA Nepečena poslastica sa piškotama oduševiće goste na slavskoj trpezi
Torta sa piškotama u slatkom spoju sa čokoladom.
BELE KOCKE Kremasti kolač mekan kao pamuk, nema ko vam neće tražiti recept
Sočan desert pravićete stalno, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
POSNA ROZEN TORTA Ukrasiće svaku slavsku trpezu, po starom receptu baka Anđe
Očaravajuća poslastica popraviće vam raspoloženje u trenu.
ROLAT S BANANOM Desert bez premca po receptu bez mane, pravićete stalno
Neodoljiv i sočan desert, za pravo uživanje.
Komentari (0)