TORTA KRALJICE NATALIJE Poslastica po originalnom receptu, koja se i danas služi Domu Jevrema Grujića

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Poslastica nastala 1888.godine, u savršenom čokoladnom spoju sa marmeladom.

torta kraljice natalije
Shutterstock

Za koru:

  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika mleka
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 g brašna

Za premaz:

  • 150 g marmelade

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca. Onda belanca umutite u čvrst šne, a žumanca sa šećerom. Otopite čokoladu na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Zatim sjedinite sastojke, pa izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite prohlađenu koru pa je presecite uzdužno na 2 jednaka dela. Jednu koru i ivice premažite marmeladom, pa preklopite drugom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa premažite tortu tom glazurom. Bon appetit!

@moja.trpeza Sarma brzo i jednostavno! Brza i jednostavna sarma Sastojci: 500g mlevenog svinjskog mesa 1kg kiselog kupusa 70g pirinča 200g šargarepe 200g crnog luka 200ml paradajz sosa Ulje So, biber, peršun Beli luk (po želji) Lovorov list Priprema: 1. Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih propržite na ulju. 2. U posudi pomešajte mleveno meso sa začinima (so, biber, peršun) i dodajte u dinstano povrće i meso . Promešajte. 3. Dodajte pirinač i sitno iseckan beli luk, pa sve dobro sjedinite. Ostavite da se ohladi. 4. Kupusove listove u vodi, očistite ih i pripremite za motanje. 5. Na svaki list stavite kašiku nadeva i zamotajte sarmu. 6. Sarme složite u šerpu, prelijte sa malo vode, dodajte lovorov list i stavite tanjir preko da se ravnomerno kuva. 7. Kuvajte 3-4 sata, a zatim poslužite. Srećan Božić! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #viral #recept #fypシ゚ #fypシ゚ #foryou ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading