NEODOLJIVE TULUMBE Turska poslastica ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Mekane i sočne, najbolje odmah stavite duplu meru.
Za tulumbe
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 4 velika jajeta
- 100 ml ulja
- 400 ml vode
I još:
- ulje za prženje
Za sirup (agdu)
- 600 ml vode
- 1 kg šećera
- limun
Priprema
Šećer i vodu stavite da prokuvaju pa dodajte limun sečen na kriške. Smanjite na laganu vatru pa zakuvajte pokriveno, dok se limun "ne zastakli". Nakon što se prohladi, stavite u frižider. Sledećeg dana u šerpu sipajte vodu, ulje, so i šećer pa nakon što proključa, skinite sa šporeta. Dodajte po malo brašna uz mešanje dok ne dobiju čvrstu smesu. Ostavite oko 15 minuta da se prohladi. Jaja umutite penasto pa ih dodajte u smesu i mikserom sjedinite. Pripremljenom smesom napunite špric. Istiskujte oko 10 cm testa iz šprica pa pržite u dubokom tiganju sa mnogo ulja, uz povremeno okretanje. Zatim vadite rešetkastom kašikom kada dobiju zlatnu boju, pa ih spuštajte u hladan sirup. Poređajte tulumbe po plehu pa ih prelijte ostatakom sirupa. Na kraju, prekrijte providnom folijom pa ostavite u frižideru.
Možda vas zanima:
SOČNE TULUMBE SE TOPE U USTIMA Zalivene i preukusne, bolje nego iz poslastičarnice
Oduševiće i najveće sladokusce.
TULUMBE IZ RERNE Poćiće vam voda na usta koliko su neodoljive, vredne svakog truda
Mirisne i sočne, najbolje odmah stavite duplu meru.
PRAVE BOSANSKE TULUMBE Spolja hrskave, a iznutra mekane, i uspevaju svima
Sočne i slatke, prste da poližete.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)